Γάζα: Το νέο σχέδιο κατάπαυσης πυρός και οι όροι της Χαμάς – Για 5η φορά στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Χαμάς έδωσε την απάντησή της σε μία πρόταση για νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας – που ορίζονται από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο – δεν έχουν γίνει γνωστές.

Προηγουμένως αναφέρθηκε ότι περιελάμβανε μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, όταν περισσότεροι Ισραηλινοί όμηροι θα ανταλλάσσονταν με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δήλωσαν και οι δύο ότι εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, είπε ότι θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς με αξιωματούχους στο Ισραήλ σήμερα, Τετάρτη (7/2) Ενώ ο Μπλίνκεν δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την απάντηση, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την περιέγραψε ως «λίγο υπερβολική», υποδηλώνοντας ότι η ισραηλινή ηγεσία δεν θα συμφωνήσει εύκολα με αυτό που ζητά η οργάνωση.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο BBC ότι η ομάδα είχε παρουσιάσει ένα «θετικό όραμα» ως απάντηση στο πλαίσιο, αλλά είχε ζητήσει ορισμένες τροποποιήσεις σχετικά με την ανοικοδόμηση της Γάζας, την επιστροφή των κατοίκων της στα σπίτια τους και τις διατάξεις για όσους είχαν εκτοπιστεί.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς ζήτησε επίσης αλλαγές σχετικά με τη θεραπεία των τραυματιών, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής τους στην πατρίδα και της μεταφοράς τους σε νοσοκομεία στο εξωτερικό. Η πρόταση εστάλη στη Χαμάς πριν από περίπου μια εβδομάδα, αλλά εκπρόσωπός της είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι χρειάστηκε να απαντήσουν μέχρι την Τρίτη επειδή ορισμένα μέρη της ήταν «ασαφή και διφορούμενα».

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, χαρακτήρισε την απάντηση της Χαμάς ως «θετική» γενικά. Η σύγκρουση στη Γάζα πυροδοτήθηκε από μια άνευ προηγουμένου διασυνοριακή επίθεση ενόπλων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία περίπου 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 250 άλλοι κρατήθηκαν όμηροι.

Περισσότεροι από 27.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία κυβερνάται από τη Χαμάς και έχει αποκλειστεί από το Ισραήλ και την Αίγυπτο από το 2007. Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση σε πολλές χώρες.

Κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας κατάπαυσης του πυρός στο τέλος Νοεμβρίου, 105 Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιους που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές.

Το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε νέας συμφωνίας θα μπορούσε να περιπλακεί από τους ισχυρισμούς που ενημερώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από Ισραηλινούς αξιωματούχους άμυνας ότι ο στρατός «σημειώνει πρόοδο» στο κυνήγι του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται έντονη εσωτερική πίεση για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.Η αυξανόμενη αίσθηση περιφερειακής κρίσης προσθέτει επίσης στον επείγοντα χαρακτήρα που φέρνει ο Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ, καθώς φθάνει αναζητώντας πρόοδο στη συμφωνία.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να ανακόψουν μια διευρυνόμενη περιφερειακή κλιμάκωση μετά την επίθεση με drone την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία. Η Ουάσιγκτον αντέδρασε με αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία και το Ιράκ και προειδοποιεί ότι θα σημειωθούν κι άλλες επιθέσεις.

Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θεωρείται από τις ΗΠΑ ως ο πιο ρεαλιστικός τρόπος για να μειωθούν οι περαιτέρω εντάσεις. Την Τρίτη, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι 31 από τους 136 ομήρους που είχαν απομείνει στη Γάζα είχαν σκοτωθεί.

Ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), δήλωσε ότι οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί και ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να πιέζουν για την επιστροφή των υπόλοιπων αιχμαλώτων. «Αυτή είναι ηθική υποχρέωση, εθνική υποχρέωση και διεθνής υποχρέωση και αυτή είναι η πυξίδα μας και έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε», είπε.

TAGS: