Έλληνες επιστήμονες προειδοποιούν: ''Ο κορωνοϊός θα προσβάλλει μεγάλη ομάδα πληθυσμού - Τον Απρίλιο αναμένεται να κλιμακωθεί η επιδημία''

0
0
0
s2smodern

Ποιοι και πότε πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο.

Ο κορωνοϊός είναι ένας ιός όπως και της γρίπης και θα προσβάλει μεγάλη ομάδα του πληθυσμού, όπως εξήγησε ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς, από το νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Όπως είπε ο κ. Χειλάς στο Mega, ο κορωνοϊός έσπασε το φράγμα των ειδών και πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους. Γνωρίζουμε κάποια πράγματα γ' αυτόν επειδή νόσησε πάρα πολύ μεγάλη ομάδα στην Κίνα και έχουμε πολλά επιδημιολογικά δεδομένα, κι έτσι ξέρουμε ξεκάθαρα ότι μέχρι και τις ηλικίες 50-60 τα ποσοστά θνητότητας είναι παρόμοια και ίσως και μικρότερα από αυτά της γρίπης. Γνωρίζουμε επίσης πως η επικινδυνότητα αυξάνει σε όσους είναι πάνω από 70 και κυρίως πάνω από 80 και έχουν και άλλα νοσήματα.

Ο ιός θα προσβάλει όπως και ο ιός της γρίπης μεγάλη ομάδα πληθυσμού, τόνισε ο κ. Χειλάς, προσθέτοντας πως το θέμα είναι αυτό να μη γίνει ταυτόχρονα, να μην προβληθεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, και να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας.

Ο κ. Χειλάς επισήμανε πως ζητούμενο είναι τώρα να ενισχυθούν οι δομές υγείας και «να αντέξει την πρόκληση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας», λέγοντας πως «για να αντέξει, πρέπει να ενισχυθεί άμεσα. Είναι χρόνια υποστελεχωμένο και γερασμένο το δυναμικό του ΕΣΥ». «Καλούμαστε ως το μεγαλύτερο πνευμονολογικό νοσοκομείο της χώρας να χειριστούμε όλα τα πνευμονολογικά προβλήματα της μισής και πλέον Ελλάδας και να βλέπουμε έως 100 ασθενείς την ημέρα και να τους εξετάζουμε για κορωνοϊό» είπε για το «Σωτηρία».

«Πολλοί λένε βήχω, έχω δέκατα, άρα έρχομαι στο νοσοκομείο. Όχι. Κάτσε σπίτι σου. Στέλνουμε 100 δείγματα ημερησίως και μόνο ένα βγαίνει θετικό στον κορωνοϊό. Οι υπόλοιποι που έρχονται με ήπια συμπτώματα κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο» ανέφερε.

Ως εκ τούτου, επισήμανε την ανάγκη να επισκέπτονται τα νοσοκομεία όσοι έχουν βαριά συμπτώματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κι εφόσον έχουν επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ.

Ακόμα, επισήμανε πως στην Ελλάδα λειτούργησε γρήγορα η πρόληψη «συγκριτικά με την Ιταλία», ενώ αναφερόμενος στην Κίνα, υπογράμμισε ότι «φάνηκε πως με τα αυστηρά μέτρα φαίνεται πως ελαττώνεται η διασπορά στην κοινότητα.

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ για κορωνοϊό: Τον Απρίλιο αναμένεται να κλιμακωθεί η επιδημία

Αναμένεται με όρους επιδημιολογικούς, με όρους επιστημονικούς να κλιμακωθεί η επιδημία, για αυτό θα είναι σκληρός μήνας και για εμάς ο Απρίλιος. Πρέπει να περάσουμε σε μία φάση άμβλυνσης, πρέπει να αμβλύνουμε το κύμα της επιδημίας ώστε να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και από τον πληθυσμό γενικότερα”, είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

“Η λίστα με τα κρούσματα είναι συγκεκριμένη, προστίθενται συνέχεια καινούργια ονόματα. Μπορεί τα εκτιμώμενα κρούσματα να είναι περισσότερα. Σε καμία περίπτωση όμως, και αυτό είμαι σε θέση να το γνωρίζω, δεν έχει γίνει απόκρυψη κρουσμάτων. Ο αριθμός είναι αυτός ο οποίος δίνεται επισήμως από τον ΕΟΔΥ”, σημείωσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος και πρόσθεσε:

“Ο ιός αυτός δεν είναι φονικός, φονικός ιός είναι ο ιός της ευλογιάς που είχε 90% θνητότητα. Αυτός ο ιός έχει θνητότητα 2-3% με βάση τα στοιχεία που έχουμε, δεν είναι φονικός ιός. Οι περισσότεροι οι οποίοι θα νοσήσουν θα αναπτύξουν συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος ή ακόμα και τίποτα, το 70-80% θα είναι έτσι. Το 20% όμως θα αναπτύξει σοβαρότερα συμπτώματα, κάποιοι εξ αυτών θα κάνουν πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαριά πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαρύτατη πνευμονία θα διασωληνωθούν, κάποιοι θα καταλήξουν”.

κορωνοϊόςe-genius.gr ...intelligent web software