Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες – Μπλόκα σε πολλές περιοχές

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Εκατοντάδες τρακτέρ παρήλασαν την Πέμπτη από τον Λευκό Πύργο. Η τεράστια μηχανοκίνητη πομπή είχε τελικό προορισμό το εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα Παρασκευή (2/2) θα πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο οι αγρότες, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ανακοινώσει το πακέτο μέτρων από τη βήμα της Βουλής.

Ψήφισμα στο Γραφείο Μακεδονίας του Πρωθυπουργού
Ψήφισμα με τα αιτήματά τους επέδωσε στο Γραφείο Mακεδονίας του πρωθυπουργού, που στεγάζεται στο Διοικητήριο, αντιπροσωπεία των αγροτών που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην νότια πύλη της ΔΕΘ, με αφορμή την έκθεση Agrotica.

Παράλληλα, στην 11μελή αντιπροσωπεία που μετέβη στο Διοικητήριο ήταν και μέλη της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων, που επέδωσαν ξεχωριστό ψήφισμα.

Νωρίτερα την Πέμπτη, πραγματοποίησαν συμβολική πορεία διαμαρτυρίας στο χώρο της Agrotica και επέδωσαν ψήφισμα στη διοίκηση της ΔΕΘ, προκειμένου να το διαβιβάσει στο υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη κατά τα εγκαίνια της έκθεσης.

Το μέλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών, Κώστας Χατζηπαραδείσης, τόνισε ότι σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο, από τις 6.30 έως τις 8μμ οι αγρότες θα ανάψουν τους φάρους και θα πατήσουν τις κόρνες των τρακτέρ. Την Κυριακή το μεσημέρι, πρόσθεσε, θα επιστρέψουν στα μπλόκα, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι η κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα προβλήματα των αγροτών..

Τα αιτήματα των αγροτών
Βασικά προβλήματα των αγροτών είναι η ενέργεια, το πετρέλαιο, κι οι επιδοτήσεις. Ένα μεγάλο πρόβλημα που θέτουν οι αγρότες πανευρωπαϊκά είναι η λεγόμενη «αγρανάπαυση». Δηλαδή, ότι θα πρέπει στο πλαίσιο της πράσινης πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην ΕΕ κάποιες εκατοντάδες στέμματα γης στην Ευρώπη να μην καλλιεργηθούν.

Αυτό για να υπάρξει η υγεία του έδαφος, που σημαίνει ότι κάποιοι αγρότες θα μείνουν χωρίς εισόδημα. Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως 1,5 εκ. στρέμματα αποδεσμεύθηκαν από την αγρανάπαυση και θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν.

Ωστόσο αυξάνονται οι εισαγωγές καθώς κάποιες θα πρέπει να τροφοδοτούν την υπόλοιπη Ευρώπη.

TAGS: