x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

«Νέου τύπου μεταλλαγμένα τρόφιμα» στην Ε.Ε.: Κι άλλη «βόμβα» στο πιάτο μας;

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», μετά από πρόταση της οποίας συνεδριάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της ΕΕ (COREPER) και οι υπουργοί Γεωργίας την Παρασκευή, «φαίνεται πως αφήνει ανοικτά παράθυρα για εισαγωγή νέας χωριστής νομοθεσίας για κατηγορίες γενετικά τροποποιημένων γεωργικών φυτών, ώστε να παρακαμφθεί η ισχύουσα αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία για το θέμα», σημειώνεται στην επιστολή προς τον Έλληνα υπουργό.

Το «παράθυρο», προστίθεται, είναι η εμφάνιση νέων τεχνικών γονιδιακής τροποποίησης, που παρουσιάζονται με τη βελτιωμένη (διαδικασία) της «στοχευμένης μεταλλαξιγένεσης» και περιγράφονται ως «φυσικές» διαδικασίες, οι οποίες δεν είναι ανάγκη να υπόκεινται αυστηρά στις ισχύουσες διαδικασίες εκτίμησης κινδύνου, ιχνηλασιμότητας και ειδικής σήμανσης (risk assessment, traceability and labelling).

 

Στην επιστολή προς τον κ. Αυγενάκη, οι Πράσινοι καλούν «την ελληνική κυβέρνηση να σταθμίσει τους κινδύνους για την ανεξαρτησία των Ελλήνων και των άλλων Ευρωπαίων αγροτών, την υγεία των καταναλωτών, το ισχυρό συμφέρον της ιδιαίτερα προικισμένης σε φυσική αλλά και αγροτική βιοποικιλότητα χώρας μας ώστε να μην κυριαρχήσουν στην αγορά τροφίμων οι πανίσχυρες πολυεθνικές με πατέντες, “νέων” τάχα, μεταλλαγμένων σπόρων και να καταψηφίσει τις προτεινόμενες μεταβολές στη νομοθεσία περί γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ή τουλάχιστον να απέχει από τη διαδικασία στις 2 Φεβρουαρίου».

Οι Πράσινοι αναφέρονται σε «μεταμφιεσμένα» μεταλλαγμένα, προκειμένου τα λόμπι της αγροβιομηχανίας «να παρακάμψουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία προφύλαξης» και μάλιστα επισημαίνουν ότι μετά από αυτό «θα καταργηθεί η δυνατότητα των κρατών-μελών να αποφασίζουν απαγόρευση αυτών των προϊόντων σε εθνικό επίπεδο».

Υπενθυμίζουν, δε, ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που την Παρασκευή σε ψηφοφορία στην COREPER και στο Συμβούλιο Υπουργών θα ανοίξει οριστικά ή θα κλείσει τον δρόμο στα μεταλλαγμένα».

Όπως τονίζεται στην επιστολή, «είναι η μία ψήφος, η ελληνική, όπως έχουν διαμορφωθεί οι ισορροπίες, που θα κρίνει το αποτέλεσμα για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων».

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα ισχυρά λόμπι της αγροβιομηχανίας, οι Πράσινοι επισημαίνουν ότι «κάτω από τα ραντάρ» υπάρχει μία συνεχής προσπάθεια να φέρουν στο πιάτο μας γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα («μεταλλαγμένα»), παρακάμπτοντας με διάφορες μεταμφιέσεις ή πιέζοντας για αλλαγή νομοθεσίας, όπως και κρέατα με αυξητικές ορμόνες.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software