x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ποιοι παίρνουν παράταση για τα POS και ποιοι επαγγελματίες απειλούνται με πρόστιμα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Την παράταση ενός μηνός και συγκεκριμένα έως το τέλος Φεβρουαρίου για να παραγγείλουν POS οι επαγγελματίες των 35 νέων κλάδων (ταξί, λαϊκές αγορές, ασφαλιστικοί σύμβουλοι κλπ) στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση POS αποφάσισαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Η παράταση, αφορά την προθεσμία που είχε δοθεί σε νέους υπόχρεους σε POS να προμηθευτούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 τα τερματικά αποδοχής πληρωμών με κάρτες χωρίς να απειλούνται από το πρόστιμο των 1.500 ευρώ που προβλέπεται. Οι νέοι υπόχρεοι έχουν περιθώριο προμήθειας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Σε κάθε περίπτωση όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές η παράταση δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS για όλους όσοι είχαν POS πριν την επέκτασή τους στους 35 κλάδους, ενώ για τους νέους υπόχρεους η εγκατάσταση του POS θα γίνεται αυτόματα με τη διασύνδεση με τις ταμειακές.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες καθώς καταγράφονται προβλήματα απόρριψης των αιτήσεων προμήθειας POS από τις τράπεζες, κυρίως στον κλάδο των ασφαλιστικών συμβούλων. Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε πολλές περιπτώσεις τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν προμήθευαν τους υπόχρεους με τα τερματικά επικαλούμενα είτε οφειλές της επιχείρησης, είτε απαιτούσαν τριετή σύμβαση, είτε συγκεκριμένο τζίρο.

Στο μεταξύ, στην ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ανεβάσει στροφές για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών καταγράφοντας σε καθημερινή βάση τις δοκιμές στα συστήματα. Οι πάροχοι των POS τεστάρουν εάν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η διασύνδεση με τις ταμειακές να γίνει έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο να μην εφαρμοστεί το μέτρο. Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είναι ορόσημο. Αν δεν προχωρήσει ένα μέρος της χρηματοδότησης από τις Βρυξέλλες θα σταματήσει».

Επίσης συνεχίζεται το «φακέλωμα» των POS έτσι ώστε οι φορο- ελεγκτές να γνωρίζουν πριν τον έλεγχο στις επιχειρήσεις τον αριθμό των POS που αυτές διαθέτουν, ποια είναι δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα. Το ηλεκτρονικό Μητρώο περιέχει αυτή τη στιγμή 1.021.340 POS τα οποία έχουν δηλωθεί από 563.796 επιχειρήσεις.

Παράλληλα από φέτος έχει καταστεί υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο σύστημα MyData. Όλα τα έσοδα και τα έξοδα θα πρέπει να εμφανίζονται στην πλατφόρμα. Τα έσοδα που δηλώνει ο επαγγελματίες στη φορολογική του δήλωση δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που φαίνονται στο σύστημα ενώ ούτε αναγνωρίζονται δαπάνες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό. Όσοι παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων το ύψος των οποίων αναμένεται να καθοριστεί άμεσα.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software