x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η ΕΕ δεν μπορεί: 600.000 οβίδες αντί για 1 εκατ. που είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η ΕΕ δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στη δέσμευση της προς το Κίεβο, να το εξοπλίσει δηλαδή με 1 εκατομμύριο οβίδες έως την 1η Μαρτίου του 2024.

Αντιθέτως, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η ΕΕ θα δώσει στην Ουκρανία 600.000 οβίδες για το πυροβολικό της.

Βάσει των πληροφοριών αυτών, η αδυναμία υλοποίησης των υπεσχημένων, οφείλεται στις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην παραγωγή πυρομαχικών αλλά και στις ανησυχίες για την εξάντληση των αποθεμάτων στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας θα επιχειρήσουν να βρουν πρόσθετες πηγές εφοδιασμού, αν και ο αριθμός των οβίδων που έχει υποσχεθεί η ΕΕ, δεν πρόκειται να σταλεί ποτέ στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη οβίδων για το πυροβολικό της και με έλλειψη πυραύλων για τα συστήματα αεράμυνας της.

Τεράστιο πρόβλημα

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως οι αρχηγοί πέντε κρατών της ΕΕ σε κοινή επιστολή τους αναγνωρίζουν πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα κράτη της Δύσης να μην μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες του Κιέβου σε στρατιωτική βοήθεια.

«Το Κίεβο πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα κρίσιμο πρόβλημα: η Ουκρανία δεν διαθέτει τα απαραίτητα αποθέματα πυρομαχικών πυροβολικού.
Η κλίμακα των δεσμεύσεων στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης μπορεί να μην επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας» αναφέρει η επιστολή, την οποία υπογράφουν ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, Mark Rutte, της Δανίας Mette Frederiksen, της Τσεχίας, Petr Fiala και της Εσθονίας, Kaja Kallas.
Επιπλέον, στην επιστολή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες ονομάζουν «σκληρή αλήθεια» ότι η ΕΕ δεν θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεσή της στο Κίεβο να στείλει 1 εκατομμύριο πυρομαχικά στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο του 2024.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν την ανάγκη «αυτή τη στιγμή» να μεταφερθούν «πυρομαχικά, οβίδες, drones και συστήματα αεράμυνας» στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, υποστηρίζοντας ωστόσο… πως «οι παραγγελίες που γίνονται σήμερα θα φτάσουν στην Ουκρανία… σε ένα χρόνο».
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ηγέτες επέτρεψαν, προκειμένου να επιταχυνθούν οι στρατιωτικές προμήθειες, τη δυνατότητα μεταφοράς εξοπλισμού και πυρομαχικών στο Κίεβο από τα υπάρχοντα αποθέματα των ίδιων των χωρών της ΕΕ, και επίσης υποστήριξαν την ιδέα της αύξησης στρατιωτικής παραγωγής στην Ευρώπη και κάλεσε «όλα τα πρόθυμα κράτη» εκτός της κοινότητας να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software