Κατώτατος μισθός: Σε ισχύ από 1 Απριλίου η αύξηση – Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο νέος κατώτατος μισθός που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου θα ανακοινωθεί 22 Μαρτίου. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% με 6%. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε το νέο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για το έτος 2024, καθώς και την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προκειμένου να ισχύσουν οι σχετικές προθεσμίες.

Ο νέος κατώτατος μισθός υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικού υπολογισμούς θα χρειαστούν τέσσερις ετήσιες αυξήσεις του κατώτατου μισθού – έως το 2027 – της τάξεως των 40 – 45 ευρώ περίπου, αρχής γενομένης από το 2024, ώστε να επιτευχθεί ο προεκλογικός στόχος.

Η δέσμευση προβλέπει την διαμόρφωση του κατώτατου από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ από τα 1.176,5 ευρώ που είναι σήμερα.

Συγκεκριμένα η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, θα γίνει έως την 5η Φεβρουαρίου 2024. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη 19η Φεβρουαρίου 2024.

Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα γίνει έως την 26η Φεβρουαρίου 2024.

Θα ακολουθήσει η έως την 1η Μαρτίου η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.

Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τη 15η Μαρτίου και στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας στις 22 Μαρτίου θα εισηγηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τον νέο κατώτατο μισθό των υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών.

TAGS: