Τεράστιες ανατιμήσεις σε γάλα και τυριά: «Η κτηνοτροφία περνάει πολύ δύσκολα, οι τιμές δεν πέφτουν»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Την ώρα που η ακρίβεια μετατρέπει τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ σε…πονοκέφαλο για τα ελληνικά νοικοκυριά, οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα δεν έχουν τέλος. Ανάμεσα σε εκείνα των οποίων η τιμή έχει εκτιναχθεί, είναι το γάλα αλλά και τα προϊόντα αυτού, όπως τα τυριά.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η φέτα βαρελίσια συσκευασμένη, τον Ιανουάριο του 2022 κόστιζε 8,50 ευρώ, τον Ιανουάριο του 2023, 12 ευρώ και αυτήν την στιγμή 12,70 ευρώμ δηλαδή αύξηση ύψους 49%. Μάλιστα, σε ορισμένα σούπερ μάρκετ πωλείται έναντι 17,33 ευρώ το κιλό.

Ομοίως, το ανθότυρο τον Ιανουάριο του 2022 πωλείτο έναντι 5,50 ευρώ και αυτήν την στιγμή πωλείται έναντι 7,80 ευρώ, δηλαδή έχει υποστεί αύξηση ύψους 41,8%. Η μυζήθρα τον Ιανουάριο του 2022 κόστιζε 8,50 ευρώ, τον Ιανουάριο του 2023 11,50 ευρώ και αυτήν την στιγμή 12,30 ευρώ, δηλαδή 44,7% ακριβότερη.

Την ίδια ώρα, η γραβιέρα τον Ιανουάριο του 2022 πωλείτο έναντι 12 ευρώ, τον Ιανουάριο του 2023 έναντι 16,50 ευρώ και φέτος έναντι 17,60 ευρώ, δηλαδή έχει υποστεί αύξηση της τάξης του 46,6%. Παρόμοια αύξηση παρουσιάζει και η κεφαλογραβιέρα, που τον Ιανουάριο του 2022 κόστιζε στους καταναλωτές 11 ευρώ, τον Ιανουάριο του 2023 15,50 ευρώ και αυτήν την στιγμή 15,80 ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 43,6%. Τέλος, το γιαούρτι σε πήλινο πωλείτο πριν από δύο χρόνια 3,80 ευρώ, ενώ πλέον πωλείται έναντι 5 ευρώ, δηλαδή ακριβότερο κατά 31,6%.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Πεβερέτος, οι τιμές στο ράφι δεν πέφτουν«Όταν εμείς έχουμε κόστος για την παραγωγή ενός κιλού πρόβειου γάλακτος, 1,64 € μ.ό. και γίδινο 1,15 € και πωλούσαμε το γάλα μας μέχρι τον Οκτώβρη με 1,60 € το πρόβειο, έρχονται οι μεταποιητές, αυθαίρετα, από τα τιμολόγια του Νοέμβρη που αγοράζουν το γάλα και ρίχνουν την τιμή κάτω από το 1,50 € στο πρόβειο», ανέφερε και συνέχισε:

«Μας καταστρέφουν, και ενώ στο ράφι οι τιμές δεν πέφτουν. Οι επιδοτήσεις που περνάμε μειώθηκαν από 30 – 50%, ανεβαίνει το κόστος, μεγάλη θνησιμότητα στα αρνιά, πάνω από 30%, και φτάνουμε σε ένα σημείο να μην μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας γιατί όχι μόνο δεν κερδίζουμε, αλλά χάνουμε».

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος έκανε σαφές πως από το 2021 το κόστος της παραγωγής «πέταξε» πάνω από το 100%, οι ζωοτροφές και η ενέργεια. «Τα προηγούμενα 2 χρόνια αποχωρήσαν από το επάγγελμα 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι. Συνολικά η κτηνοτροφία περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο, γι’ αυτό έχουμε βγει στους δρόμους μαζί με τους αγρότες» κατέληξε ο πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων κτηνοτρόφων.

TAGS: