Ιερά Σύνοδος: Ομόφωνο «όχι» για το γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίαζε από τις 9 το πρωί της Τρίτης (23/1/24) για το γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και το σχετικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα ότι διαφωνεί με το γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια ενώ στις 4 Φεβρουαρίου θα διαβαστεί το σχετικό κείμενο στους ναούς, το οποίο θα ενημερώνει το ποίμνιο για τη θέση της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έφτασε στη Μονή Πετράκη γύρω στις 8:30 το πρωί, χωρίς να κάνει κάποια δήλωση, ενώ μέχρι και μετά τις 9 προσέρχονταν οι 81 Μητροπολίτες.

Η στάση των Ιεραρχών απέναντι σε νομοσχέδιο είναι κοινή και ομόφωνη κατά της επέκτασης του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια και κατά της τεκνοθεσίας. Η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των ιεραρχών είναι οι τόνοι που χρησιμοποιούν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους. Το τελευταίο διάστημα μητροπολίτες να χρησιμοποιούν μια ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα, αλλά και κάποιοι να κάνουν λόγο ακόμα και για λαοσυνάξεις.

Από την άλλη, υπάρχουν πιο ήρεμοι ιεράρχες, όπως είναι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος δε θέλει να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει ότι η Εκκλησία αυτό που θα κάνει με μεγάλη ευθύνη είναι να ενημερώσει τον κόσμο για τις θέσεις της και γιατί αντιδρά στο νομοσχέδιο.

Οι δύο επιστολές
Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ετοιμάστηκαν δύο επιστολές, η μία προς τους πιστούς, η οποία θα αναγνωστεί σε όλους τους ναούς την ερχόμενη Κυριακή και άλλη μία, η οποία θα σταλεί στους βουλευτές που θα αποτυπώνονται οι λόγοι που η Εκκλησία είναι αντίθετη.

Την εισήγηση έκανε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής και ανέπτυξε τις θεολογικές και επιστημονικές διαφωνίες της Εκκλησίας.

Αμέσως μετά οι ιεράρχες συζήτησαν έτσι ώστε στο ανακοινωθέν μετά τη συνεδρίαση να εκφράζεται ξεκάθαρα η θέση της Εκκλησίας.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει από τις βασικές της αρχές και προτεραιότητες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι οποίες είναι η ισότητα στον πολιτικό γάμο και η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».

TAGS: