Συντάξεις: Εξώδικο ΕΝΔΙΣΥ στον ΕΦΚΑ για τα λάθη – Ποιους αφορά

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Με εξώδικο προς τον ΕΦΚΑ απάντησε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) για τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Αφορά όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης του «νόμου Κατρούγκαλου».
Όπως επισημαίνεται από το ΕΝΔΙΣΥ, με τον σχετικό νόμο (ν.4387/2016), δίνεται η ευκαιρία να επανυπολογιστούν και αυτές οι περιπτώσεις που αφορούν την παράλληλη σύνταξη, ενώ έχουν υποβληθεί και αιτήσεις προς τον Φορέα, από συνταξιούχους που ζητούν αντί για 2η σύνταξη, να υπάρξει προσαύξηση, δηλαδή να εφαρμοστεί ο νόμος.
Στο εξώδικο του ΕΝΔΙΣΥ παραθέτονται παραδείγματα 90 συνταξιούχων που είναι μέλη του Δικτύου και τα οποία έχουν προβεί σε σχετικό αίτημα προς τον ΕΦΚΑ, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος.
Τα ερωτήματα που θέτει το ΕΝΔΙΣΥ:
Πώς ο ΕΦΚΑ δηλώνει ότι αξιοποιεί το «συμφερότερο τρόπο» υπολογισμού, χωρίς να αναφέρει στοιχεία για το πώς έχει γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων;
Πώς έχει γίνει ο διαχωρισμός εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης;

Ο επανυπολογισμός έχει γίνει σύμφωνα με το 0,075% της προσαύξησης στο σύνολο των παράλληλων ετών ασφάλισης;
Με δεδομένο ότι ο ΕΦΚΑ επικαλείται την έκδοση λογισμικού για τον υπολογισμό της παράλληλης σύνταξης, υπάρχουν διαφορές στις συντάξεις που εκδίδονται με αίτηση μετά τις 13/05/2016 και έχουν υπολογιστεί με το «νόμο Κατρούγκαλου»;
Ποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον παλαιότερο και στο νεότερο τρόπο υπολογισμού;
Το ΕΝΔΙΣΥ υπογραμμίζει ότι για τα 90 μέλη του, που συμπεριλήφθηκαν στο εξώδικο, ο ΕΦΚΑ όφειλε να απαντήσει αναλυτικά στα ανωτέρω ερωτήματα εντός δύο μηνών, κάτι που δεν συνέβη.
Το Δίκτυο επισημαίνει ότι έχουν γίνει λάθη στον α’ επανυπολογισμό και εντελώς αυθαίρετα ο ΕΦΚΑ προχωράει και σε β’ επανυπολογισμό, σύμφωνα με το «νόμο Βρούτση», χρησιμοποιώντας λάθος δεδομένα ως βάση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι χιλιάδες συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις από αυτές που θα έπρεπε.
Το ΕΝΔΙΣΥ προτείνει να γίνει συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΦΚΑ, ώστε να ενημερωθούν για το πώς έχει γίνει ο επανυπολογισμός των δύο κύριων παράλληλων συντάξεων από την 1/1/2019 και μετά για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να δοθούν πειστικές απαντήσεις.
Σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνει ότι θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία χαρακτηρίζεται ως «απαράδεκτη».

TAGS: