"Συνδιαχείριση" στο Αιγαίο επιβάλλουν οι Τούρκοι: "Να μας παίρνετε τηλέφωνο όταν βγάζουμε μαχητικά"

0
0
0
s2smodern

Κωμικοτραγικά ήταν τα αιτήματα της τουρκικής αντιπροσωπείας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμποστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας. Εκτός του ότι στις σοβαρές παρατηρήσεις των Ελλήνων στρατιωτικών δεν υπήρξε καμία αντίδραση, οι Τούρκοι μας προτείνουν... να τους παίρνουμε τηλέφωνο όταν βγάζουν παράνομα τα μαχητικά τους στο Αιγαίο. Φυσικά η ελληνική αντίδραση ήταν απαξιωτική, ενώ τονίστηκε ότι η άμυνα της εθνικής κυριαρχίας με αναχαιτίσεις και άμεση ανταπόκριση στις τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστεί, παρά τα άλογα αιτήματα της Άγκυρας. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί που ήρθαν στην Αθήνα για έναν ακόμη γύρο συζητήσεων,άφησαν άφωνους τους Έλληνες στρατιωτικούς με τα θέματα που έθεσαν προς συζήτηση και τις αντιδράσεις που είχαν σε ζητήματα όπως αυτά των παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν είναι ότι στο Αιγαίο υπάρχει ήδη…συνδιαχείριση, κάτι που φυσικά δεν ίσχυει. Αυτό που προκάλεσε αίσθηση, είναι πως ενώ οι Έλληνες στρατιωτικοί με σαφήνεια και με επιχειρήματα τους έθεσαν το θέμα των παραβιάσεων και της άρνησης των Τούρκων να καταθέτουν σχέδια πτήσης για τα μαχητικά τους, στο Αιγαίο η τουρκική απάντηση ήταν: "Να μας παίρνεται τηλέφωνο στο Εσκί Σεχίρ να σας ενημερώνουμε για όποια πτήση θέλετε"! Οι Τούρκοι αναφέρονταν στην “κόκκινη τηλεφωνική γραμμή” που υπάρχει εδώ και χρόνια και συνδέει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα με το Εσκί Σεχίρ. Μόνο που αυτή η “κόκκινη γραμμή” υπάρχει για επικοινωνίες σε περιπτώσεις κρίσεων που προκαλούνται από κάποιο ατύχημα ή άλλο απρόβλεπτο γεγονός. Τώρα, τελείως απαξιωτικά ζητούν να τους παίρνουμε τηλέφωνο για να επιβεβαιώσουν τις παραβιάσεις. Η "πρόταση" των Τούρκων αντιμετωπίστηκε με ανάλογο απαξιωτικό τρόπο από την ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το Militaire. Η δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη ήταν ότι οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι έχουν “βαφτίσει”, εντελώς παράνομα, περιοχή κοντά στη Χίο ως “πεδίο βολής” τους.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί από την πλευρά τους εκτός από το θέμα των παραβιάσεων στον αέρα, έθεσαν στους Τούρκους το ζήτημα των ελέγχων εμπορικών πλοίων που τουρκικά πολεμικά πλοία, σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικών συμφερόντων, τις παράνομες NAVTEX, τα μεθοριακά επεισόδια που προκαλούν στον Έβρο και μια σειρά άλλων ζητημάτων, χωρίς βέβαια να υπάρξει λογική και τεκμηριωμένη απάντηση από την τουρκική πλευρά. Έχει σημασία ακόμη και το ποιος ήταν επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Πρόκειται για τον Τούρκο αξιωματικό ο οποίος μαζί με πέντε ακόμη είχαν αιχμαλωτιστεί για λίγο από τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ στη Λιβύη! Ήταν μέλος της στρατιωτικής αποστολής των Τούρκων στη Λιβύη και οι δυνάμεις του Χάφταρ είχαν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του.

Προκλήσεις, Δηλώσεις, Τούρκοι, Συνδιαχείρισηe-genius.gr ...intelligent web software