Πώς θα ελέγχονται ακίνητα και καταθέσεις – «Μεγάλος αδερφός» στην περιουσία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ένα νέο σύστημα μέσω του οποίου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός αποκτά άμεση πρόσβαση στα δεδομένα τραπεζικών καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ακόμη και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών για τους φορολογούμενους που ελέγχει για φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Μέσα στον μήνα τίθεται σε λειτουργία το σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, το οποίο θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών με στόχο την ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο.

Με το σύστημα αυτό, ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης γίνεται εύκολη υπόθεση, καθώς οι ελεγκτικές Αρχές θα λαμβάνουν με εξπρές διαδικασίες εντός δύο ημερών στοιχεία και πληροφορίες από τα πιστωτικά ιδρύματα για το ύψος των καταθέσεων, τους επενδυτικούς λογαριασμούς, τις πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, τις τραπεζικές θυρίδες, τους λογαριασμούς και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για τα ελεγχόμενα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει να τεστάρει το νέο σύστημα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις τράπεζες, ενώ όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, μόλις εκδοθεί μια εντολή ελέγχου εισοδήματος και περιουσίας για έναν φορολογούμενο, θα αποστέλλεται αυτόματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αίτημα για άρση τραπεζικού απορρήτου. Σε διάστημα δύο ημερών η ΑΑΔΕ θα έχει τις σχετικές απαντήσεις για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

TAGS: