x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

ΠΑΚΟΕ: Το «επιτελικό» κράτος κατεβάζει ρολά στα χειρουργεία και οδηγεί τον κόσμο σε ιδιώτες

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τα προβλήματα στον χώρο του ΕΣΥ και της υγείας επισημαίνει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών με δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Αναλυτικά:

“Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αντιμετωπίζει μια πρωτοφανής απαξίωση και υποβάθμιση από τη κυβέρνηση που στρέφει τους πολίτες στην «αγκαλιά» των ιδιωτών μέσω της υποστελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας και δομών υγείας της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί, είναι τα όσα συμβαίνουν στα δύο δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας (Πανεπιστημιακό και Γενικό), μετά την συνεργασία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας με τον ιδιωτικό τομέα.

Oι χειρούργοι του ΕΣΥ έχουν διενεργήσει στα τρία ιδιωτικά θεραπευτήρια της πόλης συνολικά 3.500 επεμβάσεις τα τελευταία 2,5 χρόνια, ενώ τα σχετικά δεδομένα αξιολογούνται στενά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την σκέψη επέκτασης των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα).

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται σύντομα, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αναμένεται να λειτουργήσει ως «προπομπός εκκαθάρισης», θέτοντας υπό νέα δοκιμή τα ήδη υποστελεχωμένα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» αριθμούνται συνολικά 5.186 εγγραφές ασθενών, οι οποίοι περιμένουν να υποβληθούν σε επέμβαση. Υπογραμμίζεται πως δέκα από τους ασθενείς βρίσκονται στην λίστα αναμονής για τουλάχιστον δύο χρόνια!

Στις αρχές του 2022, η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ έλαβε την απόφαση να εφαρμόσει νόμο του 2021, που ψηφίστηκε εν μέσω της πανδημίας, ώστε να αποσυμφορηθούν οι λίστες που λόγω των έκτακτων συνθηκών είχαν εκτροχιαστεί. Ένα παράδειγμα της ζημίας που επιφέρουν οι ΣΔΙΤ είναι ότι στην Λάρισα οι επεμβάσεις (ογκολογικά, ορθοπαιδικά, νευροχειρουργικά) έως και σήμερα διενεργούνται από τους χειρουργούς των δημόσιων  νοσοκομείων, εντός του προβλεπόμενου ωραρίου.

Ο διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας, τονίζει πως το κράτος δεν φροντίζει για την αναπλήρωση των κενών που προκύπτουν στα νοσοκομεία, ενώ επισημαίνει ότι η κατάσταση στα χειρουργεία δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα….
«Η έλλειψη χειρουργικού χρόνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διαχρονικά. Για μια σειρά από λόγους (αδυναμία προγραμματισμού, χρόνια υποχρηματοδότηση, έλλειψη αναισθησιολόγων, και ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού), η διόγκωση της λίστας είναι πάγιο φαινόμενο. Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν ανέκαμψαν ακόμα. Οι ελάχιστοι αναισθησιολόγοι κατευθύνονται κατά προτίμηση στον ιδιωτικό τομέα και η  αναπλήρωση των υποχωρούντων στο δημόσιο είναι και ανεπαρκής και χρονοβόρα. Η προοπτική αύξησης των διαθέσιμων αιθουσών δεν είναι πρακτικά δυνατή σε βάθος πενταετίας.»

Η Επιστημονική ομάδα του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να καταγγέλλουν τυχόν περιστατικά υποστελέχωσης, καθώς και κρούσματα μεγάλων αναμονών ασθενών σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεδομένη στιγμή, από το ΕΣΥ λείπουν τουλάχιστον 250 ειδικευόμενοι αναισθησιολόγοι, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι αποχωρήσεις γιατρών και νοσηλευτών από το ΕΣΥ, γεγονός που μαρτυρά το αδιέξοδο και την ασφυκτική κατάσταση που έχει επέλθει στη δημόσια υγεία με άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των συνανθρώπων μας”.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software