x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Βίτσα: Το χωριό στο Ζαγόρι που θα σας γοητεύσει με την ξεχωριστή ομορφιά του

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Βίτσα, είναι ένας ονειρικός προορισμός δίπλα στο περίφημο φαράγγι του Βίκου, που αδιαμφισβήτητα θα σας γοητεύσει τόσο με το μεγαλείο της φύσης ολόγυρά του, όσο και με τη γραφικότητα που χαρακτηρίζει το χωριό.

Σε απόσταση 37 χλμ. βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, στο Κεντρικό Ζαγόρι, συναντάται αυτός ο παραδεισένιος οικισμός, αμφιθεατρικά χτισμένος στις πλαγιές της κορυφής Στούρος.

 

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ συνδυάζουν αρμονικά το πλούσιο φυσικό κάλλος με την τοπική και άριστη τέχνη των μαστόρων της πέτρας, δημιουργώντας ένα φωτογραφικό κολάζ στο οποίο κανείς δύσκολα μπορεί να αντισταθεί.

Χωρισμένο σε δύο γειτονιές, την Άνω και Κάτω Βίτσα, το χωριό συναντάται σε υψόμετρο, περίπου, 1.000 μέτρων (η Άνω και περίπου 920 μέτρων η Κάτω). Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της Βίτσας, όπως και των υπόλοιπων χωριών του Ζαγορίου, η πέτρα και η άριστη τεχνική των μαστόρων της Ηπείρου, η οποία γίνεται εμφανής σε κάθε κτίριο -αρχοντικά σπίτια, περιποιημένες εκκλησίες, προσεγμένοι δρόμοι και όμορφες πλατείες.

Σε συνδυασμό με το εξαιρετικό ηπειρώτικο τοπίο ολόγυρά της, δεν είναι τυχαίο που η Βίτσα αποτελεί έναν από τους αγαπημένους ορεινούς προορισμούς της περιοχής γενικότερα, και όχι μόνο.

h

Βόλτα στο κέντρο του χωριού

 

Για να γνωρίσει κανείς καλύτερα το χωριό δεν έχει παρά να αφεθεί στα δαιδαλώδη πέτρινα καλντερίμια του και να ανακαλύψει τα πέτρινα αριστουργήματα των ηπειρωτών μαστόρων: το πέτρινο ρολόι, εντυπωσιακές εκκλησίες -πιο γνωστές όλων εκείνες του Αγίου Νικολάου, της Κοίμησης της Θεοτόκου και των Ταξιαρχών-, πανέμορφα και καλοδιατηρημένα αρχοντικά και σπίτια.

Από τις στάσεις που πρέπει να κάνει ο επισκέπτης της Βίτσας, μόλις ανακαλύψει εκ των έσω το όμορφο αυτό χωριό, είναι σίγουρα εκείνη στο γεφύρι του Μίσσιου, πάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη, ένα υπέροχο δημιούργημα των περίφημων μαστόρων της περιοχής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο βορειοδυτικό μέρος του χωριού, προς Μονοδένδρι, έχει ανακαλυφθεί ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής που χρονολογείται από τον 9ο π.Χ. αιώνα.

Ωστόσο, αυτό που σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις είναι η μοναδική εμπειρία (για κάποιους ζωής) που βιώνει ο επισκέπτης στο φαράγγι του Βίκου, με εικόνες απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software