Μίκης Μάντακας, 43 χρόνια από τη δολοφονία του

img_maantaks3__article.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Στις 28 Φεβρουαρίου του 1975 ακτιβιστές της αριστεράς δολοφονούν στην Ρώμη, τον Έλληνα φοιτητή Μιχάλη Μάντακα. Στην Ιταλία της εποχής εκείνης η πολιτική πλέον γίνεται με σιδερολοστούς και πυροβόλα όπλα.

Όποιος δεν ανήκει στην αριστερά, δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια: δεν μπορεί να είναι μέλος των φοιτητικών συλλόγων, δεν μπορεί να δώσει εξετάσεις, δεν μπορεί να φάει στις φοιτητικές λέσχες. Για όσους δεν ανήκουν στην ευρύτερη αριστερά η μόνη καταφυγή είναι τα γραφεία του νεοφασιστικού κόμματος MSI. Ο Μιχάλης Μάντακας, φοιτητής της ιατρικής, δεν ήταν μαρξιστής. Εκείνη την αποφράδα ημέρα βρέθηκε στα γραφεία της τοπικής του MSI στην περιοχή Prati, την ώρα που αυτά δέχτηκαν την επίθεση εκατοντάδων αριστεριστών αποφασισμένων να σκοτώσουν.

Το σύνθημα που κυριαρχούσε στους κύκλους των ακροαριστερών ήταν: “Uccidere un fascista non e’ reato” («Το να σκοτώνεις έναν φασίστα δεν είναι έγκλημα»).

Ο Μίκης (Μιχάλης) Μάντακας έχει γίνει σύμβολο των Εθνικιστών όλης της Ευρώπης και κάθε χρόνο στις 28 Φεβρουαρίου πορείες και συγκεντρώσεις διοργανώνονται παντού πρός τιμήν του..

Ετικέτες: Δολοφονία Μίκης Ιταλία Μάντακας Ρώμη