x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Reuters: «Μόλις οι ΗΠΑ παρασύρθηκαν σε πόλεμο με τους Χούθι;»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τα αμερικανικά πλήγματα των τελευταίων ωρών στην Υεμένη κατά των ανταρτών Χούθι ακολούθησαν εβδομάδες προειδοποιήσεων για να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο οι Χούτι συνέχισαν να εκτοξεύουν drones και πυραύλους, φαινομενικά ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να υλοποιήσουν τις απειλές τους. Αυτό έχει εγείρει ένα ερώτημα για ορισμένους ειδικούς: Ήθελαν οι Χούθι έναν πόλεμο με την Αμερική; Και αν ναι, γιατί;

Ο Τζέραλντ Φάιερσταϊν, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Υεμένη, είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στους Χούθι ακριβώς αυτό που ήθελαν: έναν αγώνα. “Απολύτως προσπαθούσαν να προκαλέσουν αντίποινα των ΗΠΑ”, είπε ο Φάιερσταϊν στο Reuters. “Ήταν σίγουροι ότι θα μπορούσαν να αντέξουν οτιδήποτε θα κάναμε. Είδαν ότι κερδίζουν τη λαϊκή υποστήριξη.”

Οι Χούτι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης για σχεδόν μια δεκαετία, δήλωσαν ότι πέντε μαχητές σκοτώθηκαν σε συνολικά 73 αεροπορικές επιδρομές. Υποσχέθηκαν να αντεπιτεθούν και να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στη ναυτιλία, οι οποίες λένε ότι έχουν σκοπό να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους ενάντια στο Ισραήλ, μια δημοφιλή υπόθεση στην Υεμένη. Από την πλευρά του ο Στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεσεις στοχεύοντας σε ραντάρ.

Μετά τα αρχικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, πλάνα από drone στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Masirah των Χούτι έδειξαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Σαναά να φωνάζουν συνθήματα που καταγγέλλουν το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και σε άλλες πόλεις της Υεμένης.

Οι ειδικοί λένε ότι μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των Χούτι προέρχεται από την αντίσταση για χρόνια σε επιθέσεις από τη Σαουδική Αραβία. Αλλά μια εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της ομάδας θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική.

Ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, ο αινιγματικός ηγέτης των μαχητών των Χούτι της Υεμένης, σε προηχογραφημένες ομιλίες και κηρύγματα, ισχυρίζεται ότι το κίνημά του είναι υπό πολιορκία λόγω της θρησκείας του.

Ο αλ Χούθι δημιούργησε τη φήμη του άγριου διοικητή του πεδίου μάχης πριν αναδειχθεί επικεφαλής του κινήματος Χούθι, μαχητών βουνών που πολεμούν έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας από το 2015 σε μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες, κατέστρεψε την οικονομία της Υεμένης και άφησε εκατομμύρια πεινασμένους.

Υπό την καθοδήγηση του αλ Χούθι, ο οποίος είναι στα 40 του, η ομάδα έχει αποκτήσει δεκάδες χιλιάδες μαχητές και ένα τεράστιο οπλοστάσιο οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων, που προμηθεύονται σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν.

Μετά τα χτυπήματα, ο Σιμς και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναγνώρισαν ότι οι Χούθι πιθανότατα θα ανταποκρινόταν στις απειλές τους για αντίποινα. Την Παρασκευή, οι Χούθι εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι κάθε άλλο παρά αποθαρρύνεται, αλλά οι Χούθι μπορεί να θεωρήσουν τον πιθανό χαμηλό αριθμό νεκρών μεταξύ των μαχητών τους στις επιδρομές ως επιτυχία για την ομάδα, ακόμη κι αν οι δυνατότητές τους έχουν υποβαθμιστεί.

“Ο ορισμός της επιτυχίας κάποιου εξαρτάται πραγματικά από την οπτική του”, είπε ο αξιωματούχος. Με τις εντάσεις να εκτινάσσονται στα ύψη, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκε 1% την Παρασκευή λόγω ανησυχίας ότι ο εφοδιασμός θα μπορούσε να διακοπεί. Τα δεδομένα παρακολούθησης εμπορικών πλοίων έδειξαν ότι τουλάχιστον εννέα πετρελαιοφόρα σταματούσαν ή εκτρέπονταν από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Μάικλ Μάλροι, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή υπό την κυβέρνηση Τραμπ, είπε ότι το Πεντάγωνο θα πρέπει να προετοιμαστεί για πρόσθετη στρατιωτική δράση.

“Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν να αυξήσουν την απάντησή μας σε περαιτέρω επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα ή στη Συρία και το Ιράκ”, είπε.

“Και το IRGC του Ιράν θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε αυτούς τους στόχους”, πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας ένα αρκτικόλεξο για το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Το Ιράν υπερασπίζεται τους Χούθι ως μέρος του περιφερειακού του “άξονα αντίστασης” – μια συλλογή ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν που περιλαμβάνει την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς και πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Ιράν ότι επέτρεψε τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, παρέχοντας στρατιωτικές δυνατότητες και πληροφορίες για να τις πραγματοποιήσουν.

Οι Χούθι αρνούνται ότι είναι μαριονέτες της Τεχεράνης και λένε ότι πολεμούν ένα διεφθαρμένο σύστημα και μια περιφερειακή επιθετικότητα.

Ωστόσο, ο Φάιερσταϊν προειδοποιεί ότι η ανυπακοή των Χούτι στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους βοηθά στην ανάδειξη της φήμης τους στη Μέση Ανατολή, μια ανησυχία που συμμερίζονται ορισμένοι σημερινοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

“Περιφερειακά, ανεβάζει το προφίλ των Χούτι. Τους τοποθετεί στην πρώτη θέση των ιρανικών θυγατρικών στον “Άξονα της Αντίστασης””, είπε ο Φάιερσταϊν.

“Δεν πρέπει να δώσουμε στους Χούτι αυτό που θέλουν, αυτό ακριβώς κάναμε” είπε.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software