Πάνω από 16 χιλ. κυρώσεις έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, με την οικονομία της να δείχνει τεράστιες αντοχές

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι πλέον η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο, με 16.077 κυρώσεις σε Ρώσους ιδιώτες και οντότητες που επιβάλλονται επί του παρόντος, σχεδόν έξι φορές το ποσό σε σύγκριση με την εποχή πριν αναγνωρίσει τις περιοχές Luhansk και Donetsk ως ανεξάρτητα κράτη στις 22 Φεβρουαρίου 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Statista στο παρακάτω διάγραμμα, με βάση τα δεδομένα από το Castellum.AI, η εισβολή έχει ωθήσει τη Ρωσία να ξεπεράσει έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Δυτική Ασία.
27015.jpeg

Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, το Ιράν ήταν μακράν το κράτος με τις περισσότερες κυρώσεις στην ιστορία, με 3.616 ενεργές κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ινδία και το Ισραήλ.

 

Η σχέση μεταξύ του τελευταίου και της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, με τις διαφωνίες γύρω από το ατομικό οπλοστάσιο του Ιράν και τη γενική εχθρική του στάση έναντι του Ισραήλ να κλιμακώνονται τακτικά.

 

Η πλειονότητα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Συρία, η οποία κατατάσσεται τρίτη στη λίστα του Castellum.AI, προέρχεται από τα γεγονότα γύρω από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011.
Μετά τις εμφύλιες αναταραχές σε σχέση με το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης, συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Προέδρου Bashar al-Assad και ένας απίθανος συνασπισμός ξένων και εγχώριων παραγόντων που συχνά αντιτίθενται σε κρίσιμα ζητήματα οδήγησε σε μια ανθρωπιστική κρίση και στον εσωτερικό και εξωτερικό εκτοπισμό περισσότερων από τους μισούς από τους 22 εκατομμύρια κατοίκους της Συρίας όλα αυτά τα χρόνια.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Κορυφαίοι στον τρέχοντα γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.551, 2.765, 2.225 και 1.749 περιορισμούς, αντίστοιχα.
Η πλειονότητα αυτών των κυρώσεων στοχεύει σε ιδιώτες (11.462), ενώ οι οντότητες έχουν 4.344 κυρώσεις εναντίον τους, τα πλοία έχουν 169 και τα αεροσκάφη 102.
Δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς τους αριθμούς τομεακές κυρώσεις όπως τα γενικά εμπορικά εμπάργκο σε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο.
Εκτός από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τα κράτη και τα κυβερνητικά όργανα, περισσότερες από 1.000 εταιρείες έχουν αποσυρθεί σε κάποιο βαθμό από τη ρωσική αγορά, σύμφωνα με ερευνητές της Σχολής Διοίκησης του Yale, ανάμεσά τους και εταιρείες όπως η Adidas, η Google, η Disney, Exxon ή Volkswagen.

Ανθεκτικότητα

Η οικονομία της Ρωσίας συνεχίζει να επιδεικνύει όμως αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.
Η ανάπτυξή της είναι τριπλάσια από εκείνη της ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά.
Η οικονομία της Ρωσίας δεν συρρικνώθηκε κατά 10% όπως είχαν προβλέψει ορισμένοι αναλυτές, αλλά υποχώρησε κατά 1,9% το 2022.
Το 2023 ανέκτησε περισσότερο από το χαμένο έδαφος και αναμένεται ότι το 2024 θα διατηρήσει την ανάπτυξη κοντά στο 2%.
Οι αναλυτές παραδέχονται πλέον ότι ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα, η οικονομία της Ρωσίας θα υποφέρει πάρα πολύ από τις κυρώσεις.
Στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ρωσίας μετά την αύξηση των επιτοκίων στο 15%, τονίζεται ότι «πρόσφατα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο υποδηλώνουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε».

TAGS: