Ραγδαίες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ – «Ρίχνει» Τεμπονέρα δίπλα στον Κασσελάκη ο Τσίπρας, πλαγιοκοπείται το ΠΑΣΟΚ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.
Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνονται σε κάθε δημοσκόπηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού όχι τόσο λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει αλλά διότι «παίζει» χωρίς αντίπαλο. Ο Στέφανος Κασσελάκης αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Ο «αυτοδημιούργητης εφοπλιστής» δεν κατάφερε να συσπειρώσει το ΣΥΡΖΑ που βγήκε λαβωμένος από 3 διαδοχικές εκλογές αναμετρήσεις (δύο εθνικές εκλογές και αυτοδιοικητικές).
Οι ζυμώσεις στην Κουμουνδούρου είναι συνεχείς και έντονες, τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης ακολουθεί μια δική του… αυτόνομη πορεία, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, χωρίς να κινείται στην πεπατημένη και γενικά να παραμένει απών και χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις. Οι διαρροές για δάνειο από τον ίδιο προς τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, η διαρροή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είχε προτείνει υπουργείο μετά τις εκλογές του 2019, αλλά και η ιδέα για ένα τριήμερο εργασίας με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο εξοχικό του στις Σπέτσες, επιταχύνουν τις εξελίξεις.
Λίγες ημέρες αφού οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης πρότειναν την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών (πρόταση που απορρίπτεται από τον Κασσελάκη), εμφανίστηκε ο Διονύσης Τεμπονέρας καταθέτοντας πολιτική πλατφόρμα κι έχοντας επίσης το βλέμμα στραμμένο στο ΠΑΣΟΚ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να αρνείται την πραγματικότητα. Οφείλει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, στη κατεύθυνση της ανασύνθεσης και ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου, χωρίς ίχνος μικροκομματικής ιδιοτέλειας» επισημαίνει μεταξύ άλλων στο κείμενο του. Μάλιστα, δεν είναι κρυφό μυστικό ότι Αλέξης Τσίπρας και Διονύσης Τεμπονέρας έχουν συχνή επικοινωνία, με αποτέλεσμα κάποιοι να θεωρούν ότι ο τελευταίος είναι… μπροστινός του πρώην πρωθυπουργού.

Η πολιτική πλατφόρμα «Μέτωπο Δημοκρατίας» από τον Τεμπονέρα

Στο κείμενο του «για ένα κοινωνικό “Μέτωπο Δημοκρατίας”», ο Διονύσης Τεμπονέρας υπογραμμίζει ότι «για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, ο χώρος αριστερά του “κέντρου” καταγράφεται εκλογικά μικρότερος, από τον χώρο στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Πρόκειται για μια “καχεκτική ισορροπία” του πολιτικού συστήματος, που πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί. Χρέος μας είναι να μεταβούμε από μια κατάσταση παθητικής, σε μια κατάσταση ενεργητικής αντίστασης, με στόχο τη μετάβαση σε ένα προοδευτικό “ορίζοντα”».
Παράλληλα, ο Διονύσης Τεμπονέρας υποστηρίζει πως «τώρα είναι η ώρα, να προχωρήσουμε σε μια νέα, μεγάλη, σύγχρονη Αριστερά της εποχής μας. Τώρα είναι η ώρα να απευθύνουμε ένα πλατύ, μαζικό “προσκλητήριο δημοκρατίας” σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτικές τους αφετηρίες, στη βάση της υπεράσπισης της δημοκρατίας, των θεσμών και της κοινωνίας» και υπογραμμίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να αρνείται την πραγματικότητα. Οφείλει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, στη κατεύθυνση της ανασύνθεσης και ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου, χωρίς ίχνος μικροκομματικής ιδιοτέλειας».

Ανησυχία στο στρατόπεδο του Κασσελάκη

Η τελευταία κίνηση του Διουνύση Τεμπονέρα -σίγουρα- έχει ανησυχήσει τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος βλέπει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας να βγαίνει μπροστά και να θέτει θέμα ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης φοβάται ότι το επόμενο διάστημα, και ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Τεμπονέρας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς για μια μελλοντική συνεργασία των δύο κομμάτων. Αυτή την εξέλιξη άλλωστε επιδιώκουν κι άλλα σημαντικά στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ.
Άλλωστε, ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 έτεινε χείρα φιλίας προς το ΠΑΣΟΚ αλλά και σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ενώ ανέφερε και το ενδεχόμενο σύγκλισης με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας ότι είναι μια ανοιχτή συζήτηση η οποία βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Σημείωσε, μάλιστα, ότι είναι πολλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία ανταποκρίνονται θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και όλα αυτά ενώ ο Κασσελάκης έχει κόψει κάθε συζήτηση για συνεργασία με τον Ανδρουλάκη…
Κατά συνέπεια ενδεχόμενη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι θα προσπεραστούν τόσο η λύση Κασσελάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και η λύση Ανδρουλάκη για το ΠΑΣΟΚ αφού κανείς εκ των δύο δεν πρόκειται ενοποιήσει τον χώρο.

Ο Τσίπρας ήταν υπέρ των Ευρωσοσιαλιστών

Υπενθυμίζεται ότι τη σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα των Ευρωσοσιαλιστών πάντως είχε ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ποτέ να αποφασίσει την εγκατάλειψη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εξαιτίας των αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο όμως και από το ανταγωνιστικό ΠΑΣΟΚ που πίεζε την ηγεσία των Ευρωσοσιαλιστών.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας πάντως, παρά το γεγονός πως κινείται στην ακριβώς ίδια κατεύθυνση, ερωτηθείς σχετικά με την κοινή επιστολή ανέφερε ότι «καταστατικά η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Αριστερά» όμως υπογράμμισε ότι στο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθούν όλα.

TAGS: