Η ενημέρωση είναι η ψυχή της Δημοκρατίας…

0
0
0
s2smodern

Γράφει ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος

- Εθνικό, είναι ό,τι είναι αληθές!

- Έχουμε σήμερα ολοκληρωμένη ενημέρωση;

- Πόσο μας ενημερώνει η κυβέρνηση για τα προβλήματα που έχουμε;

Στην πρόσφατη κρίση με τα Ίμια Νο 2, η Τουρκία με επίσημη δήλωσή της κατηγόρησε το «ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι παραπληροφορεί την κοινή γνώμη και διαστρεβλώνει τα γεγονότα, όπως συνηθίζει να κάνει άλλωστε». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επίσης, εδώ στην Αθήνα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ασκεί μυστική διπλωματία και δεν ενημερώνει, έστω κεκλεισμένων των θυρών, τους αρχηγούς των κομμάτων σε μείζονα θέματα εθνικών συμφερόντων. Και είναι διάχυτη επίσης η κοινή αντίληψη ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα και μάλιστα σε θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια της χώρας και των ίδιων των πολιτών σε περίπτωση ξαφνικής εμπλοκής μας σε μια πολεμική περιπέτεια. Αντίθετα, η προσοχή όλων είναι στραμμένη, και ιδιαίτερα των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων, σε θέματα καθημερινότητας και οικονομικών απολαβών και διεκδικήσεων. Περισσότερα γνωρίζει σήμερα ο Έλληνας πολίτης για τις οικονομικές εξελίξεις, παρά για την πορεία της εξωτερικής μας πολιτικής. Γνωρίζει πότε θα εισπράξει τη σύνταξή του, το επίδομα ή το βοήθημα, αλλά έχει άγνοια σε ποιο καταφύγιο θα κρυφτεί σε περίπτωση αιφνίδιου βομβαρδισμού, τον οποίο θεωρεί απίθανο να συμβεί. Επαναπαύεται με την προσδοκία ότι θα λάβει το εφάπαξ ή το επίδομα για το ενοίκιο και τη θέρμανση, αλλά αγνοεί πλήρως πού θα πάει σε περίπτωση ξαφνικής επιστράτευσης. Γνωρίζει άριστα πώς θα διακανονίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και σε πόσες δόσεις, αλλά έχει μαύρα μεσάνυχτα πώς να πιάσει και πώς να χειριστεί το Μ1 σε περίπτωση πολέμου. Αγνοεί πλήρως την πρόσφατη ιστορία και άγεται και φέρεται με ό,τι του σερβίρει η κυβερνητική ή κομματική προπαγάνδα. Δεν γνωρίζει, τουλάχιστον σχετικώς, γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Κ. Καραμανλή, αρνήθηκαν τον όρο Μακεδονία και τα παράγωγά του, στην ονομασία των Σκοπίων και αγνοεί πλήρως γιατί η γραμμή αυτή άλλαξε το 2008 και η χώρα μας προσχώρησε στην άποψη ότι μπορούμε να δεχθούμε ονομασία με τον όρο Μακεδονία και χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεν ξέρει επίσης γιατί τα Ίμια και οι άλλες βραχονησίδες είναι γκρίζα ζώνη, γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε τη ελληνική σημαία και γιατί οι Τούρκοι μπαινοβγαίνουν στο Αιγαίο σαν να είναι (τουλάχιστον το μισό) δικό τους... Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, δήλωσε πρόσφατα μετά την εμβολή του ελληνικού σκάφους, ότι «υπήρξαν κάποιες παραβιάσεις (εννοώντας από την Ελλάδα) που ξεκίνησαν στα Καρντάκ (Ίμια) και δόθηκε απάντηση από την Τουρκία». Με άλλα λόγια οι Τούρκοι θεωρούν το ανατολικό Αιγαίο δικό τους και παρενοχλούνται από τα ελληνικά πολεμικά πλοία και τα αεροπλάνα μας!!! Γι’ αυτό και το «τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γ. Γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τους επικίνδυνους ελιγμούς σκάφους του Λ.Σ. γύρω από τις νησίδες Καρντάκ, οι οποίες ανήκουν στην Τουρκία, προειδοποιώντας ότι αν υπάρξει αντίδραση κλπ., κλπ.

«Εμείς, δυστυχώς, δεν τολμούμε να πούμε δημόσια ότι τα Ίμια είναι ελληνικά, ή το λέμε αραιά και πού και με μεγάλο δισταγμό, δεν τολμούμε να πούμε ότι οι Σκοπιανοί είναι πλαστογράφοι της ιστορίας και κλέφτες των συμβόλων μας, δεν τολμούμε να πούμε στην Μέρκελ ότι ο Ζάεφ είναι Σκοπιανός πρωθυπουργός και όχι Μακεδόνας (αλλιώς θα ήταν Έλληνας), δεν τολμούμε να πούμε στους ξένους συνομιλητές μας ότι μας ενοχλεί να αναφέρονται στην FYROM με την ονομασία της Μακεδονίας! Όταν οι ξένοι λοιπόν βλέπουν τη δική μας αδιαφορία και ότι δεν αντιδρούμε στα όσα λένε και κάνουν, τότε δεν φταίνε αυτοί αλλά εμείς… Δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι ότι με αυτή την πολιτική αυτοκτονούμε; Όλα αυτά τα ενδεικτικά περιστατικά και πολλά άλλα, δείχνουν ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη για ό,τι συμβαίνει σήμερα και θα βρεθεί επικίνδυνα ανυπεράσπιστη και εκτεθειμένη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης! Και βεβαίως, δεν είναι επιτρεπτό να γνωρίζει τις απόρρητες κινήσεις της κυβέρνησης για λόγους ασφάλειας και διπλωματίας, ούτε άλλωστε το απαιτεί κανείς, αλλά το να είναι ενημερωμένος για τις βασικές κατευθύνσεις της πορείας της χώρας, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Στην έντεχνη αυτή συσκότιση, και στην ελλιπή ενημέρωση, την κύρια ευθύνη την φέρουν τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι, που όχι μόνον αποκρύπτουν στοιχεία, όχι μόνον δεν δίνουν πλήρη ενημέρωση, αλλά πολλές φορές παραπλανούν την κοινή γνώμη.

Επιβεβαίωση του ισχυρισμού μου είναι ότι μόλις ένα 3,2% των πολιτών εμπιστεύονται τα ΜΜΕ …Με άλλα λόγια, σχεδόν το σύνολο του λαού δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στην προσφερόμενη ενημέρωση, όπως δεν εμπιστεύονται τα κόμματα σε ποσοστό 97% …Και το θλιβερό συμπέρασμα από τις συνολικές μετρήσεις είναι πως ο λαός και γενικά η κοινωνία έχασε πια την πίστη της στους θεσμούς. Τα ποσοστά είναι τραγικά. Τα συνδικάτα τα εμπιστεύονται κατά 2,6%.Τις τράπεζες κατά 3,2. Το Κοινοβούλιο κατά 3,6 την ΕΕ κατά 4,3 την Εκκλησία κατά 5,6 τη Δικαιοσύνη κατά 5,8 την Αστυνομία κατά 6,4 και τον Στρατό κατά 7,4%.... Πώς μπορούμε λοιπόν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα που έρχονται;

- Μπροστά στην παραπληροφόρηση δεν τολμούμε να γράψουμε την αλήθεια

- Δεν τολμούμε να αρθρώσουμε τα δίκαιά μας στους ξένους και να διαμαρτυρηθούμε

- Όχι μόνον παραδώσαμε την ιστορία μας αλλά αρνούμαστε να ζητήσουμε πίσω τα κλοπιμαία!!!

- Αβοήθητοι και απροστάτευτοι οι πολίτες!!!

- Μόνον το 3,2% της κοινής γνώμης εμπιστεύεται τα ΜΜΕ και τον Τύπο…

Δημοκρατία, Ενημέρωση, ΜΜΕ, Τύπος