Σεισμός στην Ιαπωνία: «Μάχη» με τον χρόνο για επιζώντες – Χωρίς νερό και ρεύμα χιλιάδες σπίτια

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι προσπάθειες διάσωσης στην επαρχία Ισικάουα συνεχίζονται με τα χρονικά περιθώρια για διάσωση εγκλωβισμένων στα ερείπια να στενεύουν μετά τον ισχυρό σεισμό την Πρωτοχρονιά με τουλάχιστον 65 νεκρούς και περισσότερους από 300 τραυματίες.

Πάνω από 33.000 άνθρωποι μένουν σε κέντρα εκκένωσης με περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρισμό και νερό.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται στην περιοχή, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να βιώσει άλλη μια δόνηση επιπέδου 7 – ίδιας ισχύος με τον πρώτο μεγάλο σεισμό τη Δευτέρα – εντός της επόμενης εβδομάδας.

Επιπλέον, έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για έντονη βροχόπτωση σε ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες διάσωσης και αυξάνοντας τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Οι σοβαρότερες ζημιές έχουν παρατηρηθεί σε Γουατζίμα, Σούζου και Νανάο, όπου πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει, με ανθρώπους να παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Από το πρωί της Τετάρτης, περισσότερα από 200 σπίτια είχαν επιβεβαιωθεί ότι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή μερικώς στην επαρχία Ισικάουα. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το συνολικό μέγεθος της καταστροφής.

Υπήρξαν περίπου 130 αιτήματα για τη διάσωση ανθρώπων που ήταν θαμμένοι κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν. Στο Σούζου, υπήρξαν πάνω από 72 αιτήματα για διάσωση που δεν είχαν ακόμη απαντηθεί. Στο Noto, το Anamizu και το Nanao, εκτιμάται ότι συνολικά πάνω από 60 άτομα απομονώθηκαν και αποκόπηκαν από οποιαδήποτε βοήθεια.

Μετά τις λεγόμενες χρυσές 72 ώρες μετά από έναν σεισμό, το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται σημαντικά.

Από την Τετάρτη, ο αριθμός των μελών της Δύναμης Αυτοάμυνας που αναπτύχθηκαν στο έδαφος αυξήθηκε σε 2.000 από 1.000, ενώ ο αριθμός των σκύλων διάσωσης διπλασιάστηκε, είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. Περισσότεροι από 2.000 πυροσβέστες και 700 αστυνομικοί από όλη τη χώρα έχουν επίσης αναπτυχθεί.

Στην πόλη Σούζου από τα 6.000 σπίτια είναι πλέον «μη κατοικήσιμα» περίπου 4.000 με 5.000, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Στο Νανάο, πολλά σπίτια δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο. Ρωγμές στο δρόμο και σπασμένα λιθόστρωτα διακρίνονται σε όλη την περιοχή, ενώ πολλά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, με μερικά να έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς.

Στην Ισικάουα, περίπου 33.800 σπίτια αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος, ενώ σε καποιες επαρχίες η πρόσβαση στο νερό είναι επίσης δύσκολη, και σε ορισμένες περιοχές οι SDF αναπτύσσουν βυτιοφόρα για να διανείμουν νερό στους κατοίκους, με τους ανθρώπους να κάνουν ουρές για ώρες για να συλλέξουν λίγο.

Λόγω αποκλεισμού δρόμων, τα οχήματα ανεφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των βυτιοφόρων, δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε πολλές περιοχές που χρειάζονται βοήθεια.

TAGS: