Έλληνες γιατροί δημιούργησαν καινοτόμα επέμβαση αρθροπλαστικής με ελάχιστο πόνο, που ονομάζεται STAR

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Μια καινοτόμος τεχνική ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, ατραυματική με ελάχιστο πόνο και με ταχύτατη ανάρρωση παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στο 10ο Διεθνές Συνέδριο «Masterclass in Arthroplasty Surgery Thessaloniki: Advanced Arthroplasty Surgery» (MAST) που διοργανώθηκε για 10η φορά στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του MAST Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ., Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και Διευθυντής της Κλινικής Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Δρ. Ελευθέριος Τσιρίδης, η μέθοδος STAR όπως ονομάζεται, είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με οποιαδήποτε παθολογία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιαδήποτε επιλογή εμφυτεύματος ή τεχνική. Μάλιστα εδώ και μια βδομάδα η μέθοδος έχει περάσει και τα ελληνικά σύνορα και έφτασε από τη Θεσσαλονίκη μέχρι στη Νέα Υόρκη.

“ Η ελληνική ομάδα έβαλε την εμπειρία και τη σκέψη και προχωρήσαμε ένα βήμα πιο πέρα, βελτιώσαμε ακόμη καλύτερα τις επεμβάσεις που υπήρχαν και δημιουργήσαμε την καινοτόμα επέμβαση που ονομάζεται STAR και εμπεριέχει και στο όνομα τη λέξη ατραυματική. Είναι μια επέμβαση που με ελαχιστότατο τραυματισμό ή και καθόλου μπορεί να πραγματοποιηθεί με ταχύτητα , ακρίβεια και εξατομίκευση η αρθροπλαστική του ισχίου. Είναι και τα τρία σημαντικά για το αποτέλεσμα και αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη συζητούν και διαγκωνίζονται για το ποιος θα κάνει την προσπέλαση STAR και είμαστε ευγνώμονες που η ελληνική μας ομάδα την έβγαλε πέρα από τα όρια της χώρας μας.” δήλωσε, ο κ.Τσιρίδης.

Εξέφρασε μάλιστα τη μεγάλη του χαρά και ικανοποίηση που φιλοξενούμε στη Θεσσαλονίκη για δέκατη χρονιά το διεθνές συνέδριο, το οποίο είναι απολύτως επικεντρωμένο και αφορά στη χειρουργική του ισχίου και του γόνατος με έμφαση στην αρθροπλαστική και κυρίως στην ρομποτική τεχνολογία που φαίνεται ότι κυριαρχεί στο χώρο , με το ενδιαφέρον στραμμένο πάντα στο καλύτερο για τον ασθενή .

“ Η ρομποτική τεχνολογία είναι εδώ και θα παραμείνει διότι δίνει μεγάλη ακρίβεια στον τρόπο που εκτελείται η επέμβαση. Έχει μπει στην πραγματικότητα μας και οι φοβίες ξεπερνιούνται από τα αποτελέσματα για τους ασθενείς , τα οποία λόγω της μεγάλης ακρίβειας είναι και θα είναι καλύτερα και στο μέλλον. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας και αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα της ρομποτικής , που εξατομικεύει. Έχουμε ασθενείς και κάτω από είκοσι ετών και ο μύθος ότι οι επεμβάσεις αυτές γίνονται σε μεγάλης ηλικίας καταρρέει , είναι μια εγχείριση για καλύτερη ποιότητα ζωής σε κάθε ηλικία” επισημαίνει ο κ. Τσιρίδης.

Περισσότεροι από 150 κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο βρεθήκαν στις 15,16 και 17 Δεκεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη, και πήραν μέρος στο Διεθνές Συνέδριο Αρθροπλαστικής Ισχίου και Γόνατος που είναι από τα μεγαλύτερα εξειδικευμένα ορθοπαιδικά συνέδρια που αφορούν την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος στην Ευρώπη και απευθύνεται σε ειδικούς ορθοπαιδικούς που επιθυμούν να έχουν μια εμπεριστατωμένη και συμπυκνωμένη πληροφορία και τεχνική κατάρτιση για τις εξελίξεις στην αρθροπλαστική την τρέχουσα χρονιά. Ανάμεσα τους και ο Βασίλης Μπιτούνης χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής πλέον στο ΑΠΘ.

“ Tο συνέδριο είναι μοναδικό σε επίπεδο που δεν το συναντά κανείς παρά μόνο σε πολύ προηγμένες χώρες και είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρουν οι γιατροί ακόμη καλύτερη υγεία στον πληθυσμό που είναι και το ζητούμενο. Η παλιά αντίληψη ότι μια αρθροπλαστική θα ζήσει δέκα έως 15 χρόνια δεν ισχύει πλέον καθώς διαθέτουμε και τα καλύτερα υλικά και δεν υπάρχει πιθανότητα επαναλειψιμότητας καθώς στη χώρα μας έχουμε το τεράστιο πλεονέκτημα να χρησιμοποιούμε τα καλύτερα υλικά” είπε ο κ. Μπιτούνης.

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Jean-Alain Epinette Πρόεδρος της European Hip Society (EHS) (2018-2020)

“ Θεωρώ ότι το συνέδριο είναι πάρα πολύ υψηλού επίπεδου με βάση τα διεθνή στάνταρ και κυρίως για το λόγο ότι αναδεικνύονται τα καινούρια δεδομένα και τη εξέλιξη στην ορθοπεδική χειρουργική . Είναι μεγάλη μου τιμή που μου απονεμήθηκε ο τίτλος του επισκέπτη καθηγητή του ΑΠΘ.

Είναι μεγάλη άλλωστε και η φιλία μεταξύ του ελληνικού και του γαλλικού λαού και είμαι περήφανος που θα γίνουν οι ολυμπιακοί αγωνίας στο Παρίσι και εσείς οι Έλληνες που είσαστε αυτοί που ξεκίνησαν τους αγώνες” δήλωσε ο Jean-Alain Epinette.

Στόχος του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή γνώσεων και η ανάλυση των νέων δεδομένων και αποτελεσμάτων όπως αυτά διαμορφώνονται από την εξέλιξη της έρευνας, της χειρουργικής εμπειρίας και των νέων ρομποτικών τεχνολογιών, που έχουν εισαγάγει νέες επεμβάσεις αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος, προς όφελος των ασθενών.

Το MAST (Masterclass in Arthroplasty Surgery Thessaloniki) τελεί υπό την αιγίδα μεγάλων διεθνών οργανισμών, της Ευρωπαϊκής Ορθοπαιδικής Εταιρείας Ισχίου, της Ευρωπαϊκής Ορθοπαιδικής Εταιρείας Γόνατος, της Πανευρωπαϊκής Ορθοπαιδικής Εταιρείας, ενώ υποστηρίζεται επίσης, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

TAGS: