Δολοφονική επίθεση στου Ρέντη - Δίνει μάχη για τη ζωή ο αστυνομικός - Αντιδράσεις για τους προσαχθέντες

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, παραμένει ο 31χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων
στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στον Ρέντη.
Την ίδια ώρα, τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, ενώ ερωτηματικά εγείρονται για τη νέα αποτυχία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να διαφυλάξει την ομαλή διεξαγωγή ενός αθλητικού αγώνα.
Θολό είναι το τοπίο και όσον αφορά τους προσαχθέντες, οι οποίοι είναι εκατοντάδες, με το δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται για προσαχθέντες, αλλά για αγνοούμενους, ενώ έκανε λόγο και για τραυματίες ανάμεσά τους.
Υπό κράτηση παραμένουν 424 άτομα που προσήχθησαν χθες από το δημοτικό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη».
Γονείς και συγγενείς των προσαχθέντων συγκεντρώθηκαν στο Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη, καθώς δεν υπήρχε αρκετός χώρος στη ΓΑΔΑ, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους.

Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον 31χρονο αστυνομικό

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν«Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών ο ασθενής παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με ισχυρές δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων. Σήμερα το πρωί οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο όπου έγινε διάνοιξη των μυικών διαμερισμάτων της κνήμης, εκτεταμένη εκτομή νεκρωμάτων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και συμπληρωματική αιμόσταση».
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το χτεσινό ιατρικό ανακοινωθέν από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, περίπου στις 23:00 ξεκίνησε η διαδικασία την ανάνηψης αφού όταν έφθασε στο νοσοκομείο ο αστυνομικός δεν είχε τις αισθήσεις του, 25 λεπτά αργότερα έπαθε καρδιακή ανακοπή, όμως μετά από 10 λεπτά οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν και να τον σταθεροποιήσουν αιμοστατικά και στη συνέχεια μπήκε στο χειρουργείο, όπου ακολούθησε μία πολύωρη επέμβαση για να αφαιρεθεί από το πόδι του μεταλλικό αντικείμενο μήκους 5 εκατοστών, 2 εκατοστών πάχους και 2 εκατοστών πλάτους.

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση της εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τα επεισόδια έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη.
Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά να εποπτεύει τις έρευνες για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών της ΥΑΣ, έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» και να διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένες πράξεις, όπως είναι εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λ.π., καθώς και στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Αναλυτικότερα, η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έχει ως εξής: «Χθες, 7/12/2023, σημειώθηκε δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών της ΥΑΣ, έξω από το κλειστό γήπεδο "Μελίνα Μερκούρη" στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, όταν χούλιγκανς εξήλθαν από το γήπεδο, κινήθηκαν απειλητικά κατά αστυνομικών εκσφενδονίζοντας αντικείμενα, πέτρες και παράλληλα πραγματοποίησαν ευθεία βολή ναυτικών φωτοβολίδων, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό αστυνομικού της ΥΑΣ και επανήλθαν εν συνεχεία στο γήπεδο.
Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε να προβείτε σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, εποπτεύοντας και τη διενεργούμενη ήδη αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λ.π., καθώς και στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών».

Θ. Καμπαγιάννης: Δεν είναι προσαχθέντες, είναι αγνοούμενοι

Δραματική έκκληση προς την ΕΛΑΣ να δώσει τη δυνατότητα στις οικογένειες των εκατοντάδων προσαχθέντων μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό του αστυνομικού έξω από το γήπεδο όπου διεξαγόταν ο αγώνας βόλεϊ Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, να πληροφορηθούν αν οι άνθρωποί τους κρατούνται πράγματι στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και αν είναι καλά στην υγεία τους, απηύθυνε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος της οικογένειας ενός από τους προσαχθέντες.
Δεν είναι προσαχθέντες, είναι αγνοούμενοι» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος μιλώντας στους δημοσιογράφους. 
«Κάνουμε έκκληση στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ να κάνει ένα τηλεφωνικό κέντρο, να δώσει 5 τηλέφωνα, να δώσει τη λίστα των ανθρώπων που έχουν προσαχθεί και να πάρουν τηλέφωνο οι οικογένειές τους για να μάθουν κατ' αρχήν ότι έχουν προσαχθεί, είναι καλά, είναι εδώ και ότι τηρείται κάποια διαδικασία» σημείωσε.
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης κατήγγειλε παράλληλα ότι δεν υπάρχει διαδικασία προσαγωγής τόσων ωρών. «Οι προσαγωγές διαρκούν 2-3 άντε 4 ώρες, γίνεται κάποιος έλεγχος και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι. Ποια είναι η δικονομική κατάσταση των ανθρώπων αυτή τη στιγμή;» διερωτήθηκε.
«Έχουμε ακούσει επίσης ότι κάποιοι έχουν χτυπηθεί. Το λένε οι οικογένειες και υπάρχουν φωτογραφίες. Υπάρχουν άνθρωποι σε νοσοκομεία;» ήταν η ερώτηση που έθεσε.
«Δεν είναι δυνατόν στο όνομα του ότι γίνεται μια διερεύνηση - και καλώς να γίνει η διερεύνηση και καλώς προφανέστατα να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον άνθρωπο που χτύπησε - χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη στιγμή να έχουν αγνοούμενους» είπε, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι μεταξύ των προσαχθέντων είναι και πολλοί ανήλικοι.


ΕΛΑΣ για Ρέντη: Δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών - Ενδείξεις ότι ανάμεσα στους προσαγόμενους βρίσκονται οι δράστες

«Δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών» χαρακτηρίζει η ΕΛΑΣ, σε ανακοίνωσή της, τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη».
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, χούλιγκανς βγήκαν από το γήπεδο και πραγματοποίησαν ευθεία βολή ναυτικών φωτοβολίδων, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό αστυνομικού της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Ο 31χρονος αστυνομικός νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έχουν προσαχθεί πάνω από 400 άτομα, τα οποία οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Μεταγωγών Αττικής, όπου πραγματοποιείται πλήρης εξακρίβωση στοιχείων, λήψη μαρτυρικών καταθέσεων, καθώς και λήψη δειγμάτων με σκοπό την ανίχνευση πυρίτιδας.
Από την αστυνομία υπογραμμίζεται πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ανάμεσα στους προσαγόμενους βρίσκονται οι δράστες της επίθεσης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει:

«Σχετικά με τη δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών της ΥΑΤ που σημειώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, 7 Δεκεμβρίου 2023, έξω από το κλειστό γήπεδο "Μελίνα Μερκούρη" στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο αγώνας βόλεϊ Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός για το Λιγκ Καπ, ανακοινώνεται ότι:
Κατά τη διάρκεια του αγώνα, χούλιγκανς εξήλθαν από το γήπεδο και κινήθηκαν απειλητικά κατά αστυνομικών, εκσφενδονίζοντας αντικείμενα, πέτρες, ενώ πραγματοποίησαν ευθεία βολή ναυτικών φωτοβολίδων, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό αστυνομικού της ΥΑΤ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Από τις εξέδρες του γηπέδου, όπου επανήλθαν τα άτομα αυτά μετά την επίθεση, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 400 προσαγωγές ατόμων, τα οποία οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Μεταγωγών Αττικής. Στα άτομα αυτά πραγματοποιείται πλήρης εξακρίβωση στοιχείων, λήψη μαρτυρικών καταθέσεων, καθώς και λήψη δειγμάτων με σκοπό την ανίχνευση πυρίτιδας.
Η ανωτέρω διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία εισαγγελικών Αρχών, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και ακολουθείται, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ανάμεσα στους προσαγόμενους βρίσκονται οι δράστες της επίθεσης.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής οι εισαγγελικές Αρχές θα αποφασίσουν την περαιτέρω δικονομική διαχείριση των προσαγόμενων.
Μέχρι στιγμής από τον χώρο του γηπέδου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρουχισμός (μπλούζες, μπουφάν, κουκούλες τύπου full face), υπολείμματα αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αναδιπλούμενος σουγιάς, υπολείμματα από καμένα ρούχα, κροτίδες και φωτοβολίδες.
Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

TAGS: