Θάνατος παντού στη Γάζα - Το σχέδιο Παλαιστινίων - ΗΠΑ για την επόμενη μέρα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Με τον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις του σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία στην κυριολεξία έχει ισοπεδώσει, οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να προστατεύσει τους αμάχους κατά τη διάρκεια των μαχών ιδιαίτερα σε αστικό περιβάλλον.
Πρόκειται ωστόσο για εκκλήσεις που πέφτουν στο κενό, αν κρίνει κανείς από τους 17.000 και πλέον νεκρούς αμάχους, εκ των οποίων πάνω από το 70% είναι παιδιά και γυναίκες αλλά και από τις επιθέσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς.
Με την κατάσταση στη Γάζα να παραπέμπει… σε κόλαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπό την πίεση και την απόφαση του γ.γ. Antonio Guterres να ενεργοποιήσει το άρθρο 99 περί κινδύνου διατάραξης της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, καλείται να ψηφίσει για την άμεση κατάπαυση του πυρός, αν και εκτιμάται πως ούτε αυτή η προσπάθεια θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Πάντως, σε δηλώσεις του ο Philiippe Lazzarini, επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες υποστήριξε πως η κατάσταση στη Γάζα φτάνει στο σημείο της μη επιστροφής, τονίζοντας πως τα κράτη θα πρέπει να βρουν την πολιτική βούληση να βάλουν τέλος σε αυτήν την τραγωδία.

Bloomberg: Η Παλαιστινιακή Αρχή εργάζεται με τις ΗΠΑ σε ένα σχέδιο για τη διοίκηση της Γάζας

Σχέδιο για τη διοίκηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου του Ισραήλ με την Hamas επεξεργάζεται η Παλαιστινιακή Αρχή με τις ΗΠΑ όπως ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammed Shtayyeh.
Σύμφωνα με το Bloomberg ο Shtayyeh υπογράμμισε πως το προτιμώμενο αποτέλεσμα θα ήταν η Hamas να γίνει ήσσων εταίρος υπό την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, συνδράμοντας στο να οικοδομηθεί ένα νέο ανεξάρτητο κράτος που να περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Η Hamas πριν από τις 7 Οκτωβρίου είναι ένα πράγμα, αλλά μετά από την επίθεση είναι άλλο.

Εάν οι υποστηρικτές του κινήματος της Hamas είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνία και να αποδεχθούν την πολιτική πλατφόρμα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, τότε υπάρχει μια ευκαιρία για διάλογο.
Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να διχαστούν» επισήμανε στη συνέντευξη του στο Bloomberg o Shtayyeh, τονίζοντας ότι ο στόχος του Ισραήλ να νικήσει την Hamas είναι μη ρεαλιστικός.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι εκπρόσωποι της Hamas θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη νέα ηγετική δομή.
Ο Shtayyeh υποστηρίζει πως έχουν συμφωνήσει με τις ΗΠΑ ότι «το Ισραήλ δεν πρέπει να καταλάβει εκ νέου τη Λωρίδα της Γάζας, να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στο έδαφός του ή να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους».
«Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το ισραηλινό στρατιωτικό σχέδιο.
Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό στον οποίο να εργαζόμαστε μαζί με τη διεθνή κοινότητα» υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός αναφέροντας πως θα απαιτηθούν τεράστιες προσπάθειες για να βοηθηθεί ο πληθυσμός και να αποκατασταθεί η ζωή στον θύλακα.

Politico: Ο Biden ελπίζει σε συμφωνία για τους ομήρους πριν από το 2024

Να καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των 138 ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Hamas πριν από την έλευση του 2024 ευελπιστεί η κυβέρνηση Biden.
Σύμφωνα με το Politico, η κυβέρνηση Biden, η οποία σχεδίαζε να επιτύχει την απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων της Hamas και την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης προτού το Ισραήλ ξεκινήσει μια επίθεση στα νότια της Γάζας, εξακολουθεί να ελπίζει ότι μπορεί να πιέσει για μια συμφωνία πριν από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Όπως επισημαίνεται, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί εάν η Hamas συμφωνήσει να απελευθερώσει τις γυναίκες ομήρους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πέρασαν την περασμένη εβδομάδα σε διαβουλεύσεις με το Κατάρ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ για να επιτύχουν μια νέα συμφωνία μεταξύ των πλευρών της σύγκρουσης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, ο διευθυντής της CIA, William Burns σχεδιάζει να ταξιδέψει και πάλι στο Κατάρ για να συναντηθεί με αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Mohammed bin Abdel Rahman Al Thani.

Ισοπεδώνουν τη Khan Yunis, αναζητούν τον ηγέτη της Hamas

Πάντως και παρά τις διεθνείς εκκλήσεις και επικρίσεις, το Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτο τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στη νότια Γάζα και συγκεκριμένα στην πόλη Khan Yunis, στα υπόγεια τούνελ της οποίας εκτιμά ότι έχει καταφύγει ο ηγέτης της Hamas, Yahya Sinwar.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έπληξε 450 στόχους της Hamas κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι συνεχίζει τις σκληρές μάχες μεγάλης κλίμακας με τη Hamas.
Ο IDF αναφέρει ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν πολλούς "τρομοκράτες" σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών ακριβείας που διήρκεσαν δύο ώρες.
Πάντως, 
ανάμεσα στις επιθέσεις ήταν και αυτή στον προσφυγικό καταυλισμό Al Maghazi που βρίσκεται στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως βομβαρδίστηκε και η πόλη Rafah στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Πυρά ΗΠΑ σε Ισραήλ: Προστατεύστε τους αμάχους

Και ενώ οι Ισραηλινοί πλήττουν με σφοδρότητα τη Γάζα, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα πυρά κατά του Ισραήλ, ζητώντας τους να κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να προστατεύσει τους αμάχους.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως η προειδοποίηση αυτή έγινε τόσο από τον πρόεδρο Biden όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών Blinken.
«Ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στην απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι και να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Hamas, ιδίως μέσω διαδρόμων που θα επιτρέπουν σε πολίτες να μετακινούνται με κάθε ασφάλεια εκτός εμπόλεμων ζωνών», υποστηρίζει ανακοίνωση της προεδρίας των ΗΠΑ αναφερόμενη στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Biden με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
Αλλά και ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken υποστήριξε χαρακτηριστικά πως υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των προθέσεων της κυβέρνησης του Ισραήλ για την προστασία των αμάχων και των απωλειών που καταγράφονται στο πεδίο της μάχης, ενώ ζήτησε από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα όσον αφορά τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

TAGS: