ΠΟΥ: Προσοχή στα σιρόπια! Eπεκτείνεται σε όλο τον κόσμο το σκάνδαλο με τα μολυσμένα σιρόπια

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Δυνητικά μολυσμένα φαρμακευτικά σιρόπια και εναιωρήματα που παράγονται στο Πακιστάν για μια ποικιλία παθήσεων βρέθηκαν σε περισσότερες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, την Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για δηλητηριάσεις.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται να προστεθεί σε σειρά προηγούμενων προειδοποιήσεων για αντιβηχικά και άλλα σιρόπια προέλευσης που παράγονταν σε Ινδία και Ινδονησία και συνδέθηκαν με 300 θανάτους παιδιών σε όλο τον κόσμο το 2022.

Η νέα προειδοποίηση αφορά πέντε φάρμακα που παράγονται από την πακιστανική Pharmix Laboratories και είχαν αρχικά εντοπιστεί στις Μαλδίβες, το Πακιστάν, το Λάος, τη Μπελίζ και τα Φίτζι, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, η οποία ωστόσο δεν διευκρινίζει ποιες νέες χώρες προστίθενται στη λίστα.

Και τα πέντε σκευάσματα σκευάσματα περιείχαν αιθυλενογλυκόλη, μια τοξική και δυνητικά θανατηφόρο ουσία, σε επίπεδα 6 με 8 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο.

Ο ΠΟΥ ζητά από τις εθνικές αρχές επαγρύπνηση και ελέγχους σε παρτίδες των φαρμάκων που παρήχθησαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022.΄

 

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν οι αρχές των Μαλδίβων εντόπισαν αιθυλενογλυκόλη στο σιρόπι Alegro για την αλλεργική ρινίτιδα

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων του Πακιστάν προχώρησε σε επιθεώρηση των μονάδων παραγωγής της Pharmix Laboratories, όπου διαπιστώθηκε ότι δυνητικά υπήρχε μόλυνση και άλλων προϊόντων.

Η εταιρεία διατάχθηκε να σταματήσει να παραγάγει φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα και τον Νοέμβριο εκδόθηκε σήμα ανάκλησης.

Η μόλυνση αφορά 23 παρτίδες των σιροπιών Alegro, Mucorid και Zincell και των εναιωρημάτων Emidone και Ulcofin.

«Τα ποιοτικά υποδεέστερα φάρμακα που αναφέρονται σε αυτή την προειδοποίηση είναι μη ασφαλή και η χρήση τους, ειδικά σε παιδιά, ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη ή θάνατο» προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

TAGS: