Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για το επίδομα θέρμανσης ενώ έγινε γνωστό ότι όσοι έχουν ήδη καταθέσει την αίτησή τους στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «myΘέρμανση» ξεπερνούν τις 895.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 895.119 και αυξάνονται καθημερινά. Με δεδομένο ότι η πλατφόρμα myΘέρμανση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων εκτιμάται ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα φτάσει και το 1 εκατ.

Υπολογίζεται ότι από τα 237 εκατ. ευρώ τα 189 εκατ. θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών έως το τέλος του έτους.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε τρεις φάσεις ως εξής:
έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογήθηκαν έως τις 30 Νοεμβρίου 2023, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.
έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
έως τις 30 Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Το επίδομα θέρμανσης που θα δώσει ανάσες στους καταναλωτές παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή από 100 έως 800 ευρώ, με τη διαφορά ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά είναι διευρυμένα έως και 2.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή μπαίνει εισοδηματικός κόφτης σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενώ μία ακόμη αλλαγή είναι ότι το επίδομα φέτος δεν θα είναι «διπλό» για όσους προχωρήσουν σε αλλαγή καυσίμου, όπως έγινε πέρυσι.

Τα καύσιμα που επιδοτούνται είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα, το pellet και η θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή μόνο θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

TAGS: