Αντίδραση των ΗΠΑ για τους S-400 στην Τουρκία

0
0
0
s2smodern

Και απειλή και πρόταση από τις ΗΠΑ:

¨Οι S-400 είναι αιτία κυρώσεων, να εργαστούμε μαζί για εναλλακτική¨

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε το μήνυμα πως ¨Εάν η Τουρκία αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, αυτό ενδεχομένως θα αντιμετωπισθεί με κυρώσεις. Να εργαστούμε μαζί να βρούμε μια εναλλακτική αντί των S-400¨.

Οι ΗΠΑ για μια ακόμη φορά προειδοποίησαν την Ρωσία σχετικά με την αγορά από την Ρωσία του αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Σύμφωνα με την είδηση της Σεβίλ Ερκούς από την Χουριέτ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε μια ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων σχετικά με την πολιτική του Πενταγώνου αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στην είδηση αναφέρεται πως ένας Αμερικανός αξιωματούχος τους ενημέρωσε πως κατά την επίσκεψη του υπουργού Τίλλερσον στην Άγκυρα, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις σε θέματα που δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο αξιωματούχος έδωσε τα εξής μηνύματα: ¨Η επιθυμία της Τουρκίας να επιθυμεί να αναπτύξει την αεράμυνα της είναι νόμιμη και κατανοητή. Δηλώνουμε όμως ξεκάθαρα τις ανησυχίες μας για την πιθανή προμήθεια των ρωσικών συστημάτων S-400. Αυτή η αγορά θα έχει επιπτώσεις στην διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ, ενώ στα πλαίσια του νέου νόμου που έχει ψηφιστεί στο αμερικανικό κογκρέσο, μπορεί να φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με κυρώσεις. Είμαστε σε συνεργασία με την Τουρκία σχετικά με το πώς μπορούμε να βρούμε μια καλύτερη λύση για τις ανάγκες της αεράμυνας της. Το θέμα αυτό συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα. Κάποιες συζητήσεις συνεχίζονται. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ενάντια στην Ρωσία και τις προσπάθειες της για αποσταθεροποίηση. ΟΙ ΗΠΑ δεν θέλουν να βλέπουν εχθρικά την Ρωσία, αλλά οι στόχοι της Ρωσίας είναι ξεκάθαροι: Να υπονομεύσει την Δύση, να σπάσει τους ατλαντικούς δεσμούς, να απειλήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα της Ευρώπης και να δημιουργήσει νέες περιοχές επιρροής. Αντί να περιμένουμε να αλλάξει την συμπεριφορά της, πρέπει να κινηθούμε ενάντια στις απόπειρες της να μας διασπάσει. ¨

Τουρκία, ΗΠΑ, Αντίδραση, Απειλή