Η Ρωσία αυξάνει τις δαπάνες της κατά 25% για τα επόμενα τρία χρόνια – Ρεκόρ προϋπολογισμού για την άμυνα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στη Ρωσία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα έναν εθνικό προϋπολογισμό για τα επόμενα τρία χρόνια που αυξάνει τις δαπάνες κατά περίπου 25% και φέρεται να αφιερώνει ένα ποσό ρεκόρ στην άμυνα, καθώς η στρατιωτική επιχείρηση της χώρας στην Ουκρανία παρατείνεται.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες το 2024 ύψους 36,6 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (377 δισεκατομμυρίων ευρώ) με αναμενόμενο έλλειμμα 1,595 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (8,6 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής Βιατσεσλάβ Βολοντίν δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε ειδικά για τη χρηματοδότηση του στρατού και την άμβλυνση των επιπτώσεων των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το ρεκόρ χαμηλής ανεργίας, οι υψηλότεροι μισθοί και οι στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες θα πρέπει να βοηθήσουν το Κρεμλίνο να ξεπεράσει τις εσωτερικές επιπτώσεις της στροφής της οικονομίας προς τον στρατό, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα μακροπρόθεσμα, λένε οι αναλυτές.

Μέρος του ρωσικού προϋπολογισμού είναι μυστικό, καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να αποκρύψει τα στρατιωτικά του σχέδια και να αποφύγει τον έλεγχο της επιχείρησής του στην Ουκρανία. Αλλά οι ανεξάρτητοι οικονομικοί δημοσιογράφοι Φαρίντα Ρουστάμοβα και Μαξίμ Τοβκάιλο δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι περίπου το 39% όλων των ομοσπονδιακών δαπανών θα κατευθυνθεί το 2024 προς την άμυνα και την καταστολή.

TAGS: