Αψήφησαν το κρύο σε όλη την Ελλάδα και βούτηξαν οι πιστοί

0
0
0
s2smodern

Ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων δεν πραγματοποιήθηκε φέτος στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, εξαιτίας των ακραίων φαινομένων που έφερε η κακοκαιρία «Ηφαιστίων», όμως ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου με λίγους…τολμηρούς, μετά τον αγιασμό που προηγήθηκε στη Μητρόπολη Χανίων, αποφάσισαν να ρίξουν τελικά τον Σταυρό σε προστατευμένο χώρο στην πλατεία Κατεχάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε τολμηροί υπό την συνδρομή ενός δύτη του λιμενικού, έπεσαν στη θάλασσα για την τήρηση του θρησκευτικού εθίμου. Με -3 βαθμούς βούτηξαν στην Φλώρινα να πιάσουν τον σταυρό, ενώ στη Χίο και Σύρο η τελετή πραγματοποιήθηκε παρά τα 10 μποφόρ - Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο αγιασμός των υδάτων στον Πειραιά Στη Χίο, ο καθαγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του νησιού πραγματοποιήθηκε με 10 μποφόρ άνεμο.

Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, τον δυνατό βοριά των 10 μποφόρ, τα μανιασμένα κύματα και την θερμοκρασία που ήταν λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς κελσίου, προχώρησε στον καθαγιασμό των υδάτων στο Λιμάνι της Χίου. Σύμφωνα με το politischios.gr, φέτος οι τολμηροί, που αψήφησαν τις καιρικές συνθήκες ήταν μόλις 3, που με περίσσια θέληση έπεσαν στα φουρτουνιασμένα νερά του κεντρικού λιμένα της Χίου, λαμβάνοντας την ευχή του Μητροπολίτη Χίου αλλά και των παρισταμένων. Νωρίτερα, από τον Καθαγιασμό των υδάτων τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της πόλης της Χίου, παρουσία των αρχών του νησιού αλλά και δεκάδων πιστών. Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε η φετινή γιορτή των Θεοφανείων στην Σύρο.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έφταναν έως και τα 10 μποφόρ δεν επέτρεψαν την καθιερωμένη διεξαγωγή της λιτάνευσης της εικόνας από τον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, έως την Πλατεία Κανάρη στην Ερμούπολη. Πάντως, ο αγιασμός των υδάτων από τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο έγινε κανονικά, έστω κι αν οι καιρικές συνθήκες στάθηκαν ισχυρό εμπόδιο. Λιγοστοί ήταν φέτος οι πιστοί που παρακολούθησαν τη διαδικασία, αλλά και οι τολμηροί κολυμβητές που έλαβαν μέρος. Ωστόσο, έστω και αυτοί οι λίγοι δεν πτοήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες και έπεσαν στα παγωμένα νερά τηρώντας το πατροπαράδοτο χριστιανικό έθιμο.

Τον σταυρό από τα νερά του λιμανιού της Ερμούπολης ανέσυρε ο Γιώργος Ξαγοράρης, ο οποίος είχε πετύχει κάτι αντίστοιχο και στο παρελθόν. Την τελετή παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων, ο Βουλευτής Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας, ο δήμαρχος Σύρου, Νίκος Λειβαδάρας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων. Μια κοπέλα έπιασε τον Σταυρό στη Ναύπακτο Μία κοπέλα έβαλε τα «γυαλιά» σε επτά αγόρια σήμερα στη Ναύπακτο, πιάνοντας τον Σταυρό.

Σύμφωνα με το npress.gr, τα παιδιά βούτηξαν για τον σταυρό από την ακριβώς απέναντι πλευρά από εκείνη που ο Μητροπολίτης τον έριξε στην θάλασσα, οπότε η διαδικασία ήταν απόλυτα δίκαιη. Για άλλη μια χρονιά το λιμάνι πλημμύρισε από κόσμο που βρέθηκαν για τον καθαγιασμό των υδάτων.

Ελλάδα, Αγιασμός, Σταυρός, Θεοφάνεια, Πιστοίe-genius.gr ...intelligent web software