Δεν σηκώνει κεφάλι το πετρέλαιο – Συνεχίζεται η πτώση

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το πετρέλαιο υποχωρεί για τέταρτη ημέρα στον απόηχο της καθυστέρησης της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent έπεσε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι αφού υποχώρησε κατά 2,3% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ενώ το αμερικανικό αργό ήταν περίπου 75 δολάρια.

Το αργό πετρέλαιο υποχωρεί παράλληλα με τις μετοχές καθώς η εβδομάδα ξεκίνησε πτωτικά στις αγορές, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τα κέρδη στις βιομηχανικές εταιρείες της Κίνας αυξήθηκαν με πολύ βραδύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για την ανάπτυξη στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών αναγκάστηκε αναγκάστηκε να αναβάλλει τη συνεδρίαση του την περασμένη εβδομάδα, για να αποφασίσει για την πολιτική εφοδιασμού κατά τέσσερις ημέρες έως τις 30 Νοεμβρίου, εν μέσω διαφωνίας για τις ποσοστώσεις.

 

Η τελευταία αδυναμία στις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού προέκυψε παρά την έρευνα του Bloomberg σε traders και αναλυτές που έδειξε ότι περίπου οι μισοί αναμένουν από τον OPEC+ να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη σύσφιξη της αγοράς.

Το Brent έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά το ένα πέμπτο από το υψηλό στα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω της αυξημένης προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ και της εξασθένισης του ρίσκου αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η αγορά θα ανατραπεί σε πλεόνασμα το επόμενο έτος.

«Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα είναι πρόθυμοι να αποφύγουν οποιαδήποτε διχόνοια», δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής στην Commonwealth Bank of Australia.

«Ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να επιδείξει σημαντική πειθαρχία στον εφοδιασμό ή τουλάχιστον να αποκτήσει μια τέτοια ικανότητα, για να μετριάσει τις ανησυχίες της αγοράς για ένα βαθύ πλεόνασμα στις αγορές πετρελαίου το επόμενο έτος».

TAGS: