x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η Γεκατερίνα Ντουντσόβα θέλει να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Γεκατερίνα Ντουντσόβα, η οποία θέλει να είναι υποψήφια πρόεδρος της Ρωσίας, λέει ότι το Κρεμλίνο θα πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να προχωρήσει σε σημαντική μεταρρύθμιση για να αναστείλει τη διολίσθηση προς μια νέα εποχή «διαίρεσης με συρματοπλέγματα» ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση.

Σχεδόν 32 χρόνια από τότε που η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 γέννησε ελπίδες ότι η Ρωσία θα μετατρεπόταν σε μια ανοιχτή δημοκρατία, η 40χρονη Ντουντσόβα μιλάει στο Reuters από την Μόσχα και δηλώνει φοβισμένη.

«Ο φόβος είναι παρών, αλλά είναι συνειδητός», λέει η Ντουντσόβα, η οποία αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε την επιθυμία της να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024.

«Οποιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος έκανε αυτό το βήμα θα φοβόταν, αλλά δεν πρέπει να νικήσει ο φόβος», τονίζει.

Η Ντουντσόβα εξηγεί ότι επιλέγει προσεκτικά τα λόγια της δεδομένων των νόμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δίωξη όσων επικρίνουν αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και λέει ότι έχει δεχτεί προειδοποίηση να μην μιλάει πολύ σε ξένους ανταποκριτές.

Διαζευγμένη πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών, η Ντουντσόβα αρνήθηκε, εξαιτίας της ρωσικής νομοθεσίας, να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πόλεμος» για να περιγράψει την αιματηρότερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αργά ή γρήγορα κάθε ένοπλη σύγκρουση τελειώνει και ελπίζω ότι θα τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ με αυτό που γίνεται. Αλλά η κούραση δεν εκφράζεται».

Η Ντουντσόβα αρνήθηκε να περιγράψει πώς θα ήταν μια πιθανή ειρήνη.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαρτίου και σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα νικήσει.

Εκείνη χρειάζεται να συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές για να της επιτραπεί να είναι υποψήφια. Τα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης την αγνοούν.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τις εκλογές δημοκρατικό φύλλο συκής αυτού που θεωρούν διεφθαρμένη δικτατορία της Ρωσίας του Πούτιν.

Τέτοιου είδους εκλογές, υποστηρίζουν, συγκεντρώνουν συχνά αδύναμους υποψηφίους ως πρόσχημα ότι υπάρχει συναγωνισμός.

Υποστηρικτές του Πούτιν απορρίπτουν αυτή την ανάλυση επικαλούμενοι ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το ποσοστό αποδοχής του ξεπερνάει το 80%.

Διατείνονται ότι ο Πούτιν έχει αποκαταστήσει την τάξη και μέρος της ρωσικής αίγλης που είχε χαθεί κατά το χάος της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ερωτηθείσα ποια είναι η γνώμη της για τον Πούτιν, η Ντουντσόβα γελάει νευρικά.

 

«Δεν σκέφτομαι τον Πούτιν», απαντάει. «Όταν κάποιος βρίσκεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία και οι Ρώσοι είναι ο Πούτιν και αυτό δεν είναι σωστό. Δεν υποστηρίζω τη συλλογική ενοχή», λέει σχετικά με τον πόλεμο.

«Η απόφαση δεν ελήφθη από όλους τους πολίτες αυτής της χώρας», εξηγεί η ίδια.

Η Ντουντσόβα λέει ότι δεν είναι πιόνι που χρησιμοποιείται για να νομιμοποιήσει τις εκλογές και ευελπιστεί να υπάρξει και δεύτερος γύρος. Αρνείται κάθε σχέση με το Κρεμλίνο.

«Λένε ότι η Ρωσία και οι Ρώσοι είναι ο Πούτιν και αυτό δεν είναι σωστό»

«Όχι το Κρεμλίνο, όχι οι ολιγάρχες και όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις–δεν με στηρίζουν», λέει.

Ερωτηθείσα για την εθνικιστική κριτική ότι πολλοί υποστηρικτές της φιλελεύθερης δημοκρατίας στη Ρωσία είναι πράκτορες της Δύσης που έχουν στόχο να καταστρέψουν τη Ρωσία, απάντησε: «Δεν είμαι πράκτορας της CIA».

Μάλιστα σχολιάζει ότι ευτυχώς δεν έχει ακόμη χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας» από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Αγαπώ τη χώρα μου», λέει η Ντουντσόβα, η οποία γεννήθηκε στην πόλη Κράσνογιαρσκ της Σιβηρίας και ζει την επαρχιακή πόλη Ρζχεβ της περιφέρειας Τβερ.

Εισαγγελείς την κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν για τις πολιτικές της απόψεις, ανάμεσά τους και για τον «πόλεμο και την ειρήνη».

Κρυφογελάει όταν την ρωτούν για ένα διαδικτυακό ρωσικό άρθρο που την αποκαλεί «Αικατερίνη III» και αναφέρει ότι ήρωές της είναι η Ίντιρα Γκάντι και ο Νέλσον Μαντέλα.

Η Ρωσία, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους μεταξύ των οποίων και ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι προτάσεις της για να απαλλαγεί η χώρα από την αυταρχική μετασοβιετική διακυβέρνηση του Πούτιν και τον κενό πατριωτισμό και για να χορηγηθούν εξουσίες στο κοινοβούλιο θα προκαλούσε σεισμό στη Ρωσία.

Όπως εξηγεί η ίδια, οι σκληροπυρηνικοί στη Δύση και στη Ρωσία θα χαίρονταν να δουν την χώρα της να απομονώνεται.

«Καθημερινά γίνεται σαφές ότι οι νόμοι θα γίνουν αυστηρότεροι και ότι θα υπάρχουν όλο και λιγότερα δικαιώματα και ελευθερίες. Υπάρχει πράγματι η αίσθηση ότι έχουμε απομονωθεί πλήρως και ότι είμαστε έτοιμοι να υψώσουμε το συρματόπλεγμα», καταλήγει.

TAGS:

Ελεύθερη Ώρα

M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ Με μοναδικό εταίρο τον Γιώργο Μιχαλόπουλο ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: Ηλιούπολης
ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Γιώργος Μιχαλόπουλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Δημήτριος Παπαγεωργίου ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Θεοχάρης Μπερτίδης ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ζαχαρίας Γεωργούσης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λεωφόρος Βουλιαγμένης 299, ΤΚ 17236, Άγιος Δημήτριος, ΤΗΛ: 210 3625095

Δήλωση συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63) {βλ. σχετικά αρ. 10 παρ. 2 περ. ε' Ν. 5005/2022 Τεύχος Α' 236/21.12.2022}



e-genius.gr ...intelligent web software