Τραγωδία στα Τέμπη: Aντιπαράθεση στη Βουλή για «μεθόδους συγκάλυψης»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Με τοποθετήσεις από εισηγητές των κομμάτων στη Βουλή η διαδικασία για τη συζήτηση των προτάσεων που κατάθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη. Στη διάρκεια των ομιλιών, ανέβηκαν οι τόνοι με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για μεθόδευση συγκάλυψης.

Η ΝΔ επιχειρεί σήμερα να συγκαλύψει ενδείξεις ενός κακουργήματος του Κ. Καραμανλή, αποτελεί προσβολή για την πολιτική ηθική αυτό που κάνετε. Αν ο κ. Καραμανλής δε θέλει τη ρετσινιά της συγκάλυψης, πρέπει να έρθει εδώ και να πει δέχομαι την Προανακριτική. Αλλιώς η συγκάλυψη βαραίνει και τον κ. Καραμανλή και όλη τη ΝΔ, είπε χαρακτηριστικά, ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προανακριτική «αφορά όλους τους πρώην υπουργούς Υποδομών των κυβερνήσεων από το 2012 μέχρι το 2023». Προσέθεσε ότι «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιέργως σταματάει στο 2015, αφήνοντας εκτός το κρίσιμο διάστημα που προηγήθηκε της υπογραφής της σύμβασης, την ίδια την σύμβαση, αλλά και τον πρώτο χρόνο μετά την υπογραφή της. Λες και ο χρόνος ξεκίνησε από το 2015, πριν δεν υπήρχε παρελθόν στην Ελλάδα, ούτε διοίκηση, ούτε ευθύνες.

«Δεν είναι περίεργο κάποιος θέλει να ξεχνάει το παρελθόν του, τους κατανοούμε», σχολίασε. Ρώτησε ευθέως στη συνέχεια τον κ. Βορίδη: «Κύριε Βορίδη είναι τελικά τόσο ισχυρές οι πιέσεις και οι κόντρες των βαρόνων μέσα στη ΝΔ που πίεσαν τον κ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει τη στάση του, γιατί προφανώς ο κ. Καραμανλής ανησυχεί ιδιαίτερα και δεν ξέρω ποιοι άλλοι μέσα στο Μαξίμου ανησυχούν ιδιαίτερα; Τι ακριβώς παίχτηκε και προαναγγείλατε μία βδομάδα πριν την επιλογή της κοινοβουλευτικής ομάδας, χωρίς καν να έχετε τα κείμενα;». Σχολίασε ότι αν δεν ισχύει αυτή η υπόθεση του, ας ψηφίσει η ΝΔ την προκαταρκτική επιτροπή και αν ο κ. Καραμανλής δεν έχει κανένα πρόβλημα, να υπερασπιστεί τον εαυτό του γιατί ”καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται”». «Αν όμως λέμε την αλήθεια, τότε είστε εκτεθειμένοι. Γιατί όχι απλά επιβεβαιώνετε τα παιχνίδια εξουσίας που γίνονται στο Μαξίμου, όχι απλά επιβεβαιώνετε την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη και τους συσχετισμούς τής ΝΔ, επιβεβαιώνετε κάτι πολύ πιο σημαντικό: ότι υπάρχει βάση δικαίου στην δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέας», σημείωσε. Υποστήριξε πως το γεγονός ότι έρχεται η κυβέρνηση και προκαταβάλει και καταψηφίζει την προκαταρκτική, «δεν είναι μόνο ότι προσβάλλετε τη δικαιοσύνη, είναι ότι παραδέχεστε ότι υπάρχει ενοχή».

Μ. Βορίδης: Γιατί στην πρότασή του το ΠΑΣΟΚ δεν μιλά ανοιχτά για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος;
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας στους προέδρους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ,με αφορμή τις προτάσεις τους για σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη, κατηγόρησε τα δύο κόμματα για πολιτική εκμετάλλευση, για δομικές αντιφάσεις στο περιεχόμενο των προτάσεων τους, καθώς δεν έχουν ποινικά επιχειρήματα, γεγονός που αποδεικνύει το πολιτικό τους αδιέξοδο.
Απαντώντας, ιδίως προς το ΠΑΣΟΚ περι αιτιώδους συνάφειας ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε γιατί στην πρότασή του το ΠΑΣΟΚ δεν μιλά ανοιχτά για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος.

Τελος ο υπουργός επικρατείας σημείωσε ότι, οι δυο προτάσεις στηρίζονται σε εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις και για τους τρεις υπουργούς πλην του Κωστα Καραμανλή, τα οποια αδικήματα εχουν παραγραφεί με βάση τον ποινικό κωδικα, καθως προκειται για πλημμελήματα και έχει παρέλθει η πενταετία.

Ν. Ανδρουλάκης: Δεν πάτε να αποκαλύψετε, αλλά να συγκαλύψετε τις ευθύνες που καταλογίζει ο Ευρωπαίος εισαγγελέας για τη σύμβαση 717 και την τραγωδία στα Τέμπη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ευθύς εξ αρχής της ομιλίας του στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον καταλογισμό ευθυνών στους πρώην υπουργούς΄ Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη σχετικά με τη εφαρμογή της σύμβασης 717 που αναδείχθηκε στη τραγωδία των Τεμπών, καταφέρθηκε εναντίον της ΝΔ και του ΚΚΕ κατηγορώντας τα δύο κόμματα για πολιτική συμπαιγνία.

« Η Νέα Δημοκρατία, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, αλλά και των γαλάζιων παιδιών στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, εργαλειοποίησε την αντιευρωπαϊκή ιδεοληψία του Κομμουνιστικού Κόμματος, ψηφίζοντας μία Εξεταστική Επιτροπή, με τη φιλοσοφία της οποίας είπατε ότι διαφωνείτε. Σήμερα, έχουμε τη δεύτερη σκηνή του ίδιου εγκληματικού έργου. Έχοντας ήδη προκαταλάβει το αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής και λέγοντας ότι δε θα καταλήξει σε προανακριτική, αποκαλύψατε ότι στην εξεταστική δεν πάτε για να διερευνήσετε, αλλά για να συγκαλύψετε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ έπρεπε να αποσύρει την πρότασή του δηλώνοντας ότι δεν τον εξέπληξε η στάση του που συνιστά σανόδα σωτηρίας στη ΝΔ ούτε η κριτική που άσκησε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα όσα του καταλογίζει. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν παραπέμπει το κόμμα του αλλά ο Ευρωπαίος Εισαγγελέα, ενώ επεσήμανε ότι τόσο ο κ. Σπίρτζης όσο και ο κ. Καραμανλής ενέκριναν διαδοχικές παρατάσεις, με αποτέλεσμα το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα».

Δ. Κουτσούμπας: Θα ψηφίσουμε την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής

«Αν δεν υπήρχε η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, καμία συζήτηση, καμία διερεύνηση τελικά δεν θα γινόταν. Ούτε για τις πολιτικές αιτίες και ευθύνες, ούτε για τις ποινικές ευθύνες οι οποίες αφορούν στο έγκλημα αυτό» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τόνισε ότι «η ΝΔ έχει δηλώσει πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα καταψηφίσει τις προτάσεις για Προανακριτική και άρα δεν θα συσταθούν, κάτι που γνώριζαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που άσκησαν κριτική στο ΚΚΕ για την πρότασή του για Εξεταστική».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν τη συγκάλυψη επειδή έχουν σοβαρές ευθύνες για τα Τέμπη και θα βγουν στη φόρα».

 

Σημείωσε ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ «χρεώνονται από κοινού την άρνησή τους στην πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ». Και τώρα, έρχεστε εδώ και παριστάνετε ότι μαλώνετε και μεταξύ σας. Είστε το τρίγωνο της συμφοράς, του κουκουλώματος και της συγκάλυψης. Τα τρία συνεταιράκια και στο συγκεκριμένο θέμα» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν είναι μόνο ότι με το να αρνείστε την πρόταση για Εξεταστική, αρνείστε τη δυνατότητα αναζήτησης πολιτικών ευθυνών για το έγκλημα που κατεξοχήν συνδέεται με πολιτικές αποφάσεις και κατευθύνσεις, αφού αφορά τις σιδηροδρομικές μεταφορές της χώρας. Εσείς, πάτε να συγκαλύψετε και τις τυχόν ποινικές ευθύνες, περιορίζοντάς τες στο ζήτημα της κακοδιαχείρισης των χρημάτων της ΕΕ».

Απευθυνόμενος εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ έθεσε το ερώτημα: «Η κακοδιαχείριση των χρημάτων για τη σύμβαση 717, δεν θα υπήρχε και χωρίς να έχει συμβεί το έγκλημα των Τεμπών; Φυσικά και θα υπήρχε, αφού αυτή η σύμβαση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2016 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα το παραδέχεται, έμμεσα βέβαια, και γι’ αυτό λέει ότι θα φέρει κι άλλη, ξεχωριστή πρόταση για το έγκλημα».

Είπε, ακόμα, ότι «η πολιτική των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων μας οδήγησαν σ΄ αυτή την τραγωδία». Σημείωσε, επίσης, ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα φορτώνουν όλα σε έναν σταθμάρχη».

Σχολιάζοντας τα περί «σανίδας σωτηρίας» του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση, που ακούστηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «γελάνε και τα τρία μνημόνια που ψηφίσατε με τη ΝΔ και οι καρέκλες εδώ δεξιά μου, που έχετε καθίσει δυο φορές μαζί σε κυβερνήσεις με την ”επάρατο”».

Υπέρ της προανακριτικής για να μην υπάρξει παραγραφή τάχθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης
« Σήμερα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να αποδείξουν εάν θέλουν να φωτιστεί πλήρως υπόθεση των Τεμπών», είπε ο κ. Σπίρτζης .

«Είναι χρέος μου, και όλων μας, προς τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, να φωτιστούν τα πάντα», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης τονίζοντας ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες «όπου υπάρχουν». Αναφερόμενος στον προσωπικό λόγο, για τον οποίο ζητά τη σύσταση της Επιτροπής, είπε ότι «είναι η οριστική απάντηση στην προσπάθεια της επικοινωνιακής ομάδας της ΝΔ, με στόχο τη διαχείριση των πολιτικών ευθυνών, και την καμπάνια με τίτλο “Πού είναι ο Σπίρτζης;”, που ξεκίνησε από την επομένη του δυστυχήματος των Τεμπών. Σήμερα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να αποδείξουν εάν θέλουν να φωτιστεί πλήρως η υπόθεση».

Παράλληλα, ζήτησε να ενεργοποιηθεί, για πρώτη φορά, η διάταξη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, για σύσταση τριμελούς επιτροπής ανώτατων δικαστικών, που θα εισηγηθεί στην Επιτροπή της Βουλής, καθώς και τη νομοθετική τροποποίηση, έστω και προαιρετικά, για όποιον επιθυμεί, για μη παραγραφή πιθανών αδικημάτων, ώστε να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση με κάθε Έλληνα πολίτη, ώστε «να έχουμε μία υγιή σχέση εμπιστοσύνης όλου του πολιτικού κόσμου με την κοινωνία».

Ακολούθως, ο κ. Σπίρτζης είπε πως, παρ’ ότι η μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 του 2014 δεν σχετίζεται με το δυστύχημα των Τεμπών, «όπως επικοινωνιακά επιχειρήθηκε για να διαχυθούν οι ευθύνες του δυστυχήματος, οφείλουμε να φωτίσουμε κάθε πτυχή του ως προς το οικονομικό και φυσικό της αντικείμενο».

Μιλώντας για την αιτιολόγηση εμπλοκής του προσώπου του στην υπόθεση «717» από το ΠΑΣΟΚ για σοβαρές ενδείξεις τέλεσης της αξιόποινης πράξης της παράβασης καθήκοντος διότι δεν κήρυξε έκπτωτη την ανάδοχο εταιρεία, ανέφερε ότι το αντίθετο θα ήταν παράβαση καθήκοντος, καθώς προϊσταμένη Αρχή ήταν το ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ και όχι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. «Δεν είστε ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015, που δεν είχε κυβερνητική εμπειρία. Δεν γνωρίζατε τα σχετικά έγγραφα; Ότι όταν δημοπρατήθηκε το έργο επί κυβέρνησης Σαμαρά, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Υποδομών και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ; ρώτησε ο κ. Σπίρτζης.

Τέλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους προέτρεψε «να αντιμετωπίσουν το μεγάλο έργο που υλοποιήθηκε στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με περηφάνια και διάθεση ελέγχου όλων των πεπραγμένων μου, χωρίς καμία διάθεση συντροφικής αλληλεγγύης». Χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι αν εγκριθεί η πρόταση για τη σύσταση της Προκαταρκτικής, «να μη δοθεί κανένα δικαίωμα μικροκομματικής αντιμετώπισης από πλευράς μας. Ακόμα κι αν επιχειρήσει οποιοσδήποτε να με στοχοποιήσει, να μην τσιμπήσετε. Το έχω συνηθίσει».

Κ. Καραγκούνης: Απορρίπτουμε τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Την απόρριψη και των δύο προτάσεων για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής» που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρότεινε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι η ΝΔ «ψήφισε την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπή γιατί πραγματικά θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι αιτίες που μας οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και γενικά στην απαξίωση του σιδηροδρόμου. Να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες και όλες τις συνθήκες και παραμέτρους συνολικά και όχι αποσπασματικά». Αντίθετα, σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ, με τις δύο προτάσεις για σύσταση Προανακριτικών Επιτροπών που έχετε καταθέσει «θέλετε η έρευνα να φύγει από το πραγματικό πεδίο της εξέτασης και από τη συνολική διάσταση του ζητήματος και να μεταφερθεί στη σφαίρα της εξειδίκευσης ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων για αδικήματα οικονομικού συμφέροντος και δη σε συγκεκριμένα και αποσπασματικά ερευνώμενα χρονικά διαστήματα».

Ο βουλευτής της ΝΔ, αναλύοντας το σκεπτικό των προτάσεων, υποστήριξε ότι «το κατηγορητήριο είναι σαθρό, καθώς εύκολα και αναντίρρητα με όσα αναγράφονται σε αυτό προκύπτει ότι δεν τίθεται ζήτημα ποινικού ελέγχου υπουργού». «Προσπαθείτε να στρέψετε αλλού την έρευνα και όχι στην πραγματική διάσταση που επιβάλλεται», τόνισε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας: «Εμείς δεν αποδίδουμε εύκολα κατηγορίες, εμείς θα ψάξουμε σε βάθος την υπόθεση και να είστε σίγουροι θα το κάνουμε ψύχραιμα και συγκροτημένα στην Εξεταστική Επιτροπή». Όπως υποστήριξε, οι προτάσεις που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «είναι αντιγραφή η μία της άλλης».

TAGS: