Συνεχίζεται το ανοδικό «ράλι» στο ελαιόλαδο – «Μάχη» κατά των κρουσμάτων νοθείας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο «πονοκέφαλος» για το κόστος του ελαιολάδου δεν λέει να… περάσει, με νοικοκυριά αλλά και παραγωγούς να παρακολουθούν το συνεχές ανοδικό «ράλι» με απόγνωση. Οι μεν, γνωρίζοντας ότι πλέον, το προϊόν μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας και οι δε, έχοντας να αντιμετωπίσουν κρούσματα κλοπών ελαιοκάρπου από τα χωράφια τους.

Στην Ισπανία, ως ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί, αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ κλειδώνουν τα μπουκάλια με ελαιόλαδο στα ράφια. Η ιβηρική χώρα γνώρισε εφέτος μία παρατεταμένη ξηρασία στον νότο, με αποτέλεσμα να περιορισθεί περίπου κατά το ήμισυ η παραγωγή και να «εκτιναχθεί» η τιμή κατά 150%, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Το λάδι, που στην πλειονότητα των σούπερ μάρκετ της Ισπανίας πωλείται πλέον έναντι 14,5 ευρώ ανά λίτρο, «αποτελεί το ιδανικό προϊόν για κλοπές», όπως επισημαίνουν εργαζόμενοι του κλάδου.

Σύρος: Βρέθηκε νοθευμένο ελαιόλαδο, συνεχίζονται οι έλεγχοι
Σήμερα (23/11), το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας και η Χημική Υπηρεσία Σύρου εντόπισε νοθευμένο ελαιόλαδο.

Συγκεκριμένα, «κατόπιν δειγματοληψίας που πραγματοποίησε η υπηρεσία, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Σύρου, γνωρίζουμε στους καταναλωτές ότι το δείγμα με τα στοιχεία “ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” με την εμπορική ονομασία “ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ” σε πλαστική συσκευασία των 5 λίτρων, χωρίς να αναφέρεται από την ισχύουσα νομοθεσία «η διεύθυνση του παρασκευαστή, ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου στο εσωτερικό της κοινότητας, ο αριθμός παρτίδας καθώς και ο αλφαριθμητικός κωδικός έγκρισης σε επιχειρήσεις που διαθέτουν εγκαταστάσεις συσκευασίας ελαίων, βρέθηκε σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους να είναι “ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ” με ξένη προς το ελαιόλαδο λιπαρή ύλη», όπως τονίσθηκε στην επίσημη ενημέρωση.

«Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη από την υπηρεσία οι έλεγχοι στην αγορά. Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν προμηθευθεί το παραπάνω ελαιόλαδο, να μην το καταναλώσουν», επισημάνθηκε ακόμη.

TAGS: