Έρχονται εξελίξεις με τα F-35

0
0
0
s2smodern

Εξελίξεις φαίνεται πως θα έχουμε με τα F-35. Στο μαραθώνιο των εξοπλισμών μπαίνει ακόμα πιο ενεργά η Ελλάδα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον θα τεθεί και το ζήτημα αγορά του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35, τη στιγμή που έγινε γνωστό πως η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις για αγορά επιπλέον συστημάτων S-400. Για πρώτη φορά επισήμως η χώρα μας ανοίγει θέμα εξοπλισμού της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τα υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς, F-35. Αυτό αποκαλύπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Τo Βήμα».

Η χώρα μας σίγουρα χρειάζεται μαχητικά. Πάντως στο Πενταπόσταγμα έχουμε κατά καιρούς τοποθετηθεί για το ζήτημα και υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί Είναι καλό αεροσκάφος για την καθημερινότητα του Αιγαίου; Είναι φθηνό αεροσκάφος; Είναι φθηνό αεροσκάφος στη συντήρησή του το F-35 ; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι, για τα δεδομένα της Ελλάδας. Η Ελλάδα διαθέτει ήδη όπλα που “κουμπώνουν” στο Rafale. Μεταξύ αυτών και τα Scalp. Οι Τούρκοι δεν έχουν Rafale, όπως δεν έχουν και Mirage το οποίο πάντα τους είναι…δυσάρεστο. Ίσως θα έπρεπε να κοιτάξουμε και προς Γαλλία κάποια στιγμή.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του μαχητικού 5ης γενιάς δεν προέκυψε τώρα. Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια αλλά και τα επιτελεία έχουν τονίσει ότι έχουν γίνει διερευνητικές ενέργειες. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η κατασκευάστρια εταιρεία ενημέρωσε ότι έχει λάβει από την ελληνική πλευρά επίσημο αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter OfRequest). Αφορά μεταξύ άλλων τη διαθεσιμότητα προς τη χώρα μας και φυσικά την τιμή του αεροσκάφους. Αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα αναφερόμενος στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 σε Viper τόνισε ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε η Ελλάδα να περάσει και σε μαχητικό 5ης γενιάς, να αποκτήσει δηλαδή στο μέλλον και F-35, αναφέρει το newpost.gr Το οριστικό «πάγωμα» στην προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών προς την Τουρκία με ενδεχόμενη οριστική αποπομπή της και από το πρόγραμμα συμπαραγωγής στο οποίο μετέχει φούντωσε τις φήμες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τη θέση της. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη F-35 τα οποία έχουν ήδη κατασκευαστεί με σκοπό να παραδοθούν στην Τουρκία-κάποια μάλιστα από αυτά βάφτηκαν και στα χρώματα της τουρκικής αεροπορίας-θα απορροφηθούν τουλάχιστον σε πρώτη φάση από την αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Άγκυρα είχε παραγγείλει 100 μαχητικά F-35 με το συνολικό κόστος του συμβολαίου όπως είχε ανακοινωθεί να αγγίζει τα 16 δισ. δολάρια. Έως τώρα η Τουρκία φέρεται να έχει επενδύσει στο πρόγραμμα περισσότερα από 1,4 δισ. δολάρια.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι πέρα από το οικονομικό η ενδεχόμενη απόκτηση των F-35 αποτελεί ζήτημα με πολλές παραμέτρους αφού αυτό προϋποθέτει μεγάλες δομικές αλλαγές σε εξοπλισμό και υποδομές τις οποίες διαθέτει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία. Πόσο μάλλον όταν το πρόγραμμα αναβάθμισης του F-16,του βασικού δηλαδή μαχητικού που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο βρίσκεται μόλις στην αρχή του. Φυσικά το οικονομικό κόστος αποτελεί χωρίς αμφιβολία τον πιο καθοριστικό παράγοντα όπως άλλωστε ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και δεν αφορά μόνο το κόστος απόκτησης των μαχητικών αλλά επιπλέον το κόστος εκπαίδευσης και συντήρησης αλλά και τα όπλα τα οποία θα «απελευθερωθούν» προς παραχώρηση. Το κόστος για κάθε αεροσκάφος θα πέσει τα επόμενα χρόνια κάτω από τα 80 εκατ. δολάρια υποστηρίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, ωστόσο παραμένει αρκετά υψηλό ενώ το κόστος ανά ώρα πτήσης το 2025 θα έχει πέσει και θα κυμαίνεται σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς στα 25.000 δολάρια.

Το αντίστοιχο κόστος πάντως για τα F-16 υπολογίζεται περίπου στα 12.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης. 455 μαχητικά F-35 έχουν παραδοθεί έως σήμερα σε 9 χώρες και ήδη έχουν συμπληρωθεί περισσότερες από 240.000 ώρες πτήσης. Στρατιωτικές πηγές δεν κρύβουν ότι το αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς αποτελεί δέλεαρ για την Πολεμική Αεροπορία. Και προσθέτουν ότι όλα όσα έχουν δει έως σήμερα οι ιπτάμενοι αλλά και οι επιτελείς από συνεκπαιδεύσεις και παρουσιάσεις των F-35 φαίνεται να συγκλίνουν ότι το συγκεκριμένο μαχητικό αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος. Αυτό που επισημαίνεται, πάντως, είναι ότι οι ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας και το επιχειρησιακό περιβάλλον της περιοχής θα κρίνουν ποιο οπλικό σύστημα ταιριάζει καλύτερα στο ελληνικό οπλοστάσιο και όταν έρθει η ώρα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις θα εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες και εφικτές προτάσεις.

Ελλάδα, ΗΠΑ, Εξελίξεις, F-35e-genius.gr ...intelligent web software