Ισλανδία: Αγωνία για την έκρηξη του ηφαιστείου

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Ισλανδία συνεχίζει να προετοιμάζεται για μια επικείμενη έκρηξη ηφαιστείου καθώς οι δονήσεις αυτή την εβδομάδα υποδηλώνουν ότι πρόκειται να εκραγεί σύντομα με μια προειδοποίηση μόνο 30 λεπτών.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν αυτόν τον μήνα από την πόλη Γκρίνταβικ, καθώς το έδαφος σείστηκε, δρόμοι απέκτησαν ρωγμές και κτίρια υπέστησαν δομικές ζημιές από χιλιάδες σεισμικές δονήσεις και καθώς οι επιστήμονες φοβούνταν ότι λιωμένο πέτρωμα θα μπορούσε να ανέβει άμεσα στην επιφάνεια της γης.

Την Τρίτη, ο Ισλανδικός Μετεωρολογικός Οργανισμός – που πιστεύει ότι ο σεισμός θα μπορούσε να συμβεί με μια προειδοποίηση μόλις 30 λεπτών – ανακοίνωσε ότι η «Επικίνδυνη Ζώνη» για το ηφαίστειο είχε επεκταθεί.

Αυτό προκύπτει από νέα πλάνα που μετέδωσε το CNN από drone που δείχνει μέσα στον τεράστιο κρατήρα. Αυτήν την βδομάδα σημειώθηκαν λιγότερες δονήσεις πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό το ηφαίστειο να εκραγεί σύντομα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ηφαίστειο θα μπορούσε να εκραγεί επειδή, ενώ υπήρχαν χιλιάδες δονήσεις που συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, έχουν καταγραφεί μόνο 165.

Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σημαίνει ότι «έχει επηρεαστεί τόσο η δυνατότητα ανίχνευσης σεισμών όσο και η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο», σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας.

Ανεξάρτητα από αυτό, οι μειούμενοι σεισμοί θεωρούνταν στο παρελθόν ως σημάδι ότι το μάγμα πλησιάζει στην επιφάνεια της γης, είπε η Kristín Jónsdóttir του ΙΜΟ στην  The Independent . Παρόμοιες ενδείξεις ήρθαν πριν από μια έκρηξη του 2021.

Ζημιές ήταν ορατές γύρω από την πόλη Γκρίνταβικ από τους σεισμούς της Πέμπτης, με τους δρόμους να χωρίζονται στη μέση.

Οι αρχές πολιτικής προστασίας δήλωσαν ότι ακόμη και αν το ηφαίστειο δεν εκραγεί, είναι πιθανό να περάσουν μήνες μέχρι να είναι ασφαλές για τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

TAGS: