Ακρίβεια: «Ράλι» ανατιμήσεων, κόλπα προσφορών και μέλλον δυσοίωνο

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στη δίνη της ακρίβειας βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς οι συνεχείς ανατιμήσεις σε πληθώρα προϊόντων οδηγούν σε απόγνωση και σε λύσεις απελπισίας, όπως περικοπές στην κατανάλωση ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής, αλλά και αναζήτηση προσφορών, που τις περισσότερες φορές κρύβουν παγίδες.

Και το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο καθώς από το νέο έτος, επιστρέφει ο ΦΠΑ στο 24% στα αναψυκτικά με εκπροσώπους του κλάδου να διαμηνύουν πως δεν θα απορροφήσουν άλλες αυξήσεις.

 

To «κόλπο» των προσφορών
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στην προσπάθεια να εξοικονομήσουν λίγα ευρώ, στρέφονται στις προσφορές που δεν είναι ωστόσο …φθηνότερες.

Για παράδειγμα, αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2+1 κοστίζει 4 ευρώ. Ωστόσο, αν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά στα ράφια θα δει ότι η μία συσκευασία κοστίζει 1,28 πράγμα που σημαίνει πως οι τρεις συσκευασίες θα κόστιζαν 3,28 ευρώ, δηλαδή φθηνότερα από την προσφορά.

Επώνυμη μάρκα ελαιόλαδο ενός λίτρου την περασμένη εβδομάδα κόστιζε 13,19 ευρώ και μία εβδομάδα αργότερα σε άλλο κατάστημα εμφανίζεται στα 14,30 ευρώ, δηλαδή 1,11 ευρώ ακριβότερα.

Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα το ίδιο προϊόν σε σχέση με τους Ευρωπαίους συμπολίτες τους σε Βέλγιο και Γερμανία με την «ψαλίδα» των μισθών να είναι αντιστρόφως ανάλογη.

Για παράδειγμα επώνυμο μαλακτικό ρούχων στην Ελλάδα κοστίζει 8,40€, στο Βέλγιο 7,80€ και στη Γερμανία… 3,75€.

Υγρό καθαρισμού μπάνιου στο Βέλγιο κοστίζει 1,48€ και στην Ελλάδα 3,91€ (διαφορά ύψους 164,1%). Ακόμη, τα επιτραπέζια χαρτομάντηλα στη χώρα μας κοστίζουν 2,70€, ενώ στο Βέλγιο μόλις 0,95€. Στο ίδιο πλαίσιο, απολυμαντικό σπρέι 440ml κοστίζει 1,98€ στο Βέλγιο και 4,27€ στην Ελλάδα (διαφορά ύψους 115,6%).

Τα είδη υγιεινής έχουν, επίσης, πάρει την… ανιούσα, αφού η τιμή ενός μπουκαλιού στοματικού διαλύματος στην Ελλάδα είναι 5,30€, ενώ, στο Βέλγιο 1,99€ και στη Γερμανία 1,97€. Επίσης, μία συσκευασία σαμπουάν 400ml στη χώρα μας κοστίζει 6,96€, στο Βέλγιο 3,95€ και στη Γερμανία 3,45€.

TAGS: