Αντιναύαρχος Φενέκος: «Ο Ερντογάν έχει λαγούς στο καπέλο του»

0
0
0
s2smodern

«Εάν παγώναμε το status quo, δηλαδή ότι δεν αγγίζουμε καθόλου τις θαλάσσιες ζώνες» Ο αντιναύαρχος Στέλιος Φενέκος μίλησε για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, αλλά και στο αν υπάρχει πιθανότητα εμπορικής συμφωνίας της Τουρκίας για εκμετάλλευση στο Αιγαίο. «Ο Ερντογάν έχει λαγούς στο καπέλο του και τους τραβάει κάθε φορά για να εξισορροπήσει.

Αυτή τη στιγμή πάσχει στη Συρία, γιατί επιτίθενται οι δυνάμεις της, βλέπει ότι η διεθνής κατακραυγή που υπάρχει για την παρέμβαση του στη Λιβύη και επειδή ξέρει ότι στην Ελλάδα, το κρίσιμο ζήτημά μας είναι το Αιγαίο και οι μετανάστες, πιέζει εκεί για να μας υποχρεώσει να μειώσουμε την αντίδρασή μας σε όλα τα άλλα επίπεδα», δήλωσε στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής» με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε για το αν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εμπορική συμφωνία της Τουρκίας για εκμετάλλευση στο Αιγαίο: «Συζητιέται ήδη. Αυτά είναι τα καλά της παγκοσμιοποίησης, το ότι μπορεί και ξεπερνάει εθνικούς περιορισμούς μέσα από την επιχειρηματικότητα, αρκεί να είναι υγιής. Όμως εδώ το πρόβλημα μας είναι ότι σε διμερές επίπεδο δεν μπορεί να επιτευχθεί. Με μια προϋπόθεση θα μας συνέφερε, εάν παγώναμε το status quo που υπάρχει αυτή τη στιγμή με συνθήκη, δηλαδή ότι δεν αγγίζουμε καθόλου τις θαλάσσιες ζώνες, διεθνής συνθήκη επικυρωμένη από τον ΟΗΕ».

Για το αν η Αλβανία ζητήσει ΑΟΖ:

«Οι Αλβανοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να το κάνουν. Υπάρχει και η ΕΕ που λειτουργεί ενοποιητικά σε αυτό το κομμάτι. Οι Αλβανοί έχουν ένα περιορισμένο για κάποιες βραχονησίδες εκεί και λύνεται. Στην Τουρκία όμως, εάν μια διεθνής συνθήκη, με διεθνές κύρος, δηλώσουν και οι δύο πλευρές ποια είναι η αντίληψή τους και παγώσουν τα πράγματα εκεί, τότε μας συμφέρει. Η Τουρκία θα είχε λόγο γιατί έχει δύο γεωτρύπανα, έχει ξοδέψει ένα σωρό λεφτά και να ξαφνικά μπει στο τραπέζι των εκμεταλλεύσεων, εμπορικά και αρχίσει και εισρέει χρήμα μέσα της…».

Τουρκία, Δηλώσεις, ΑΟΖ, Φενέκος, Αντιναύαρχοςe-genius.gr ...intelligent web software