Επίδομα θέρμανσης: Ξεπέρασαν τις 600.000 οι αιτήσεις – Τα επτά βήματα της διαδικασίας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

«Συνωστισμός» επικρατεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το επίδομα θέρμανσης. Οι υποβληθείσες αιτήσεις έχουν ξεπεράσει ήδη τις 600.000, καθώς οι δικαιούχοι σπεύδουν να προλάβουν την πρώτη δόση καταβολής του επιδόματος, έως τις 22 Δεκεμβρίου, η οποία ωστόσο προϋποθέτει την καταχώρηση των παραστατικών έως και τις 8 Δεκεμβρίου 2023.

Ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων κινείται στα …χνάρια της περυσινής διαδικασίας και όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν το αντικείμενο, ο αριθμός των αιτήσεων θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, έως τις 8 του επόμενου μήνα που έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η πληρωμή του επιδόματος- το οποίο κυμαίνεται από 100 – 1.000 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις- θα γίνει σε τρείς φάσεις ως εξής:

-Έως 22 Δεκεμβρίου 2023 για αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί έως 30 Νοεμβρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των παραστατικών έως και 8 Δεκεμβρίου 2023.

– Έως 29 Φεβρουαρίου 2024 για αγορές έως 31 Ιανουαρίου 2024 και καταχώρηση των παραστατικών έως και 15 Φεβρουαρίου 2024.

-Έως 30 Απριλίου 2024 για αγορές έως 31η Μαρτίου 2024 και καταχώρηση παραστατικών έως και 15 Απριλίου 2024.

Για την καταβολή της ενίσχυσης τα νοικοκυριά θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ. Η είσοδος γίνεται με τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς. Όσοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης, θα ταυτοποιούνται με τον ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης των τελευταίων 5 ετών.

Στη συνέχεια υποβάλλουν την αίτηση τους ακολουθώντας επτά βασικά βήματα:

1. Επιλέγουν αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

2. Επιλέγουν αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

3. Επιλέγουν το είδος καυσίμου

4. Συμπληρώνουν τον Αριθμό παροχής ρεύματος

5. Επιλέγουν τον οικισμό που βρίσκεται η κύρια κατοικία

6. Συμπληρώνουν τα τ.μ. της κατοικίας

7. Συμπληρώνουν τον IBAN στο myAADE

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότηση για ένα μόνο είδος καυσίμου θέρμανσης.

Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνη), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Προϋπόθεση είναι ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από 1 Οκτωβρίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης οι αγορές που πραγματοποιούνται από 13 Οκτωβρίου 2023. Για τα καυσόξυλα οι αγορές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από 1 Ιουνίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024.

Η καταχώριση των αποδείξεων πρέπει να γίνει μέσω της εφαρμογής «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ» για όλα τα είδη καυσίμων εκτός του πετρελαίου θέρμανσης για το οποίο υποχρέωση έχει ο διακινητής. Για αγορές από 1η Οκτωβρίου 2023 έως και 31η Μαρτίου 2024 η προθεσμία καταχώρισης είναι έως 15 Απριλίου 2024. Ειδικά για το φυσικό αέριο και την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης η προθεσμία καταχώρησης είναι έως την 15η Ιουλίου 2024 για παραστατικά με ημερομηνία έκδοσης έως την 30η Ιουνίου 2024.

TAGS: