ΓΑΖΑ: ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛ ΣΙΦΑ – «ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Tο απόλυτο χάος επικρατεί στη Γάζα καθώς τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, το Al Shifa όπου βρίσκονται χιλιάδες ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές και πολίτες που βρήκαν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς, προκειμένου όπως υποστηρίζει, να εντοπίσει και να εξολοθρεύσει μαχητές της Hamas.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως κάτω από το νοσοκομείο Al Shifa «χτυπά» η «καρδιά» της Hamas, καθώς εκεί βρίσκονται το αρχηγείο της και ένα τεράστιο δίκτυο τούνελ από το οποίο και εξαπολύουν τις επιθέσεις τους.
Αν και ο στρατός μιλά για «στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας», ασθενείς και πολίτες μέσα στο νοσοκομείο έχουν καταληφθεί από πανικό καθώς γίνεται λόγος για ισχυρές εκρήξεις και για σφοδρά πυρά.
Πάντως, δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι άμαχοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο καθώς υπάρχουν αναφορές για 15.000 ανθρώπους, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ωστόσο να δίνει έναν αριθμό δέκα φορές χαμηλότερο, κάνοντας λόγο για 1.500 αμάχους και για περίπου 650 νοσηλευόμενους, εκ των οποίων οι 100 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Εισβολή

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα ξημερώματα ότι δυνάμεις του εισέβαλαν στο νοσοκομείο, από το δυτικό τμήμα του, και διεξάγουν «στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας».
Έφοδος έγινε και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στα χειρουργεία.
Μαρτυρίες κάνουν λόγο για έρευνες στα υπόγεια του νοσοκομείου, για μεγάλες εκρήξεις και για ανταλλαγή πυρών.
Όπως αναφέρει ο IDF, το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με την Hamas και όχι με τους αμάχους στη Γάζα.

Στοχευμένη επιχείρηση χωρίς στόχο

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι στις ομάδες που διεξάγουν την επιχείρηση συμπεριλαμβάνονται μέλη «του ιατρικού σώματος» και «αραβόφωνοι» στρατιωτικοί, ενώ έγινε «ειδική εκπαίδευση» προκειμένου να «προετοιμαστούν για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον» με «την πρόθεση να μην πάθουν κακό άμαχοι», που «χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες».
Μάλιστα, επισημαίνεται πως τις τελευταίες δυνάμεις ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική χρήση του νοσοκομείου από την Hamas και είχε δώσει αρκετό χρόνο για να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες, ενώ αναφέρεται πως ζητήθηκε από όλους τους μαχητές της Hamas που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο να παραδοθούν ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ακριβώς είναι ο στόχος της «στοχευμένης επιχείρησης».

Χιλιάδες άμαχοι εγκλωβισμένοι

Στο νοσοκομείο βρίσκονται χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι, ανάμεσα τους ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές αλλά και πολίτες που βρήκαν καταφύγιο στο νοσοκομείο μετά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.
Ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος.
Ο ΠΟΥ κάνει λόγο για 600 με 650 νοσηλευόμενους, εκ των οποίων οι 100 σε κρίσιμη κατάσταση, για 200 έως 500 εργαζόμενους και για περίπου 1.500 πολίτες, αν και ο Marwan Abu Sada, ο επικεφαλής των χειρουργείων του νοσοκομείου είχε αναφέρει πως εκτιμάται πως στο νοσοκομείο βρίσκονται 15.000 άνθρωποι.
Από την πλευρά τους οι αρχές της Γάζας υποστηρίζουν πως εντός του νοσοκομείου είναι περίπου 9.000 άτομα.

Σημειώνεται πως το νοσοκομείο είναι περικυκλωμένο από ισχυρές ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ χθες Τρίτη 14/11 θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο οι σωροί 179 ανθρώπων.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες, αναφέρεται πως έχασαν τη ζωή τους 32 ασθενείς, ανάμεσα τους και τρία πρόωρα νεογέννητα, καθώς το νοσοκομείο δεν είχε άλλα καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ισραήλ: Είναι η καρδιά της Hamas

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως κάτω από το νοσοκομείο βρίσκεται η έδρα της Hamas, από την οποία αρχίζει ένα τεράστιο δίκτυο τούνελ και αποθηκών με πυρομαχικά.
Όπως λένε, η Hamas χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως ανθρώπινη ασπίδα ενώ υπογραμμίζουν πως σύμφωνα με πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες, εκεί έχουν εγκατασταθεί οι ανώτεροι ηγέτες της Hamas.

Διαψεύδει η Hamas, πυρά σε Ισραήλ – ΗΠΑ

Τους ισχυρισμούς αυτούς απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο η Hamas, η οποία επέρριψε την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει στο νοσοκομείο και στις ΗΠΑ.
«Η κατοχή και ο πρόεδρος Biden φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση στο ιατρικό συγκρότημα Al Shifa» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Hamas, η οποία προειδοποιεί για πιθανή «σφαγή» στο νοσοκομείο.
Σημειώνεται πως ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι η Hamas και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, έχουν εγκαταστήσει «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» στο νοσοκομείο Al Shifa.
«Η υιοθέτηση από τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο του ψευδούς αφηγήματος της κατοχής κατά το οποίο η αντίσταση χρησιμοποιεί το ιατρικό συγκρότημα Al Shifa για στρατιωτικούς σκοπούς δίνει πράσινο φως στην ισραηλινή κατοχή για να διαπράξει νέες βάρβαρες σφαγές στα νοσοκομεία, με σκοπό να καταστρέψει το σύστημα υγείας της Γάζας» ανακοίνωσε η Hamas.

TAGS: