x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Άνω – κάτω η αγορά ενέργειας με τα νέα τιμολόγια Σκυλακάκη

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Με …ραντεβού στα τυφλά μοιάζουν τα νέα τιμολόγια ρεύματος του υπουργού ΥΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη για τους καταναλωτές, οι οποίοι κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» καθώς οι προμηθευτές ακόμη δεν είναι σε θέση να ενημερώσουν τους πελάτες τους.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμός Προμηθευτών Ενέργειας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχει συνάντηση με τον υπουργό ΥΠΕΝ για τα τιμολόγια ρεύματος τα οποία έχουν «βραχυκυκλώσει» τα αρμόδια τμήματα για τη συγκρότηση των προγραμμάτων.

Στο «πράσινο» τιμολόγιο θα «παιχτεί» ο ανταγωνισμός

Ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα της Βουλής είπε ότι σήμερα οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν πιο είναι ο φθηνότερος πάροχος ενώ με το «πράσινο» τιμολόγιο που δημιουργήσαμε θα έχουν ένα τιμολόγιο όσο πιο κοντά γίνεται στο φθηνότερο.
Υψηλοβαθμο στέλεχος εταιρείας προμήθειας ενέργειας εκτιμά ότι ο ανταγωνισμός θα επικεντρωθεί στο «πράσινο» διότι οι καταναλωτές ακόμη δεν έχουν εντάξει στη λογική τους την αναζήτηση του πιο φθηνού παρόχου αφού παραμένουν καθηλωμένοι σε ένα τιμολόγιο χωρίς να το συγκρίνουν με κάποιο άλλο.
Με δεδομένο ότι τα νοικοκυριά κρατούν παθητική στάση και παραμένουν σε ένα τιμολόγιο μη γνωρίζοντας αν είναι φθηνό ή ακριβό σε σχέση με τον ανταγωνισμό η νέα αγορά των τιμολογίων ρεύματος θα επικεντρωθεί στο «πράσινο» το οποίο θα διαθέτουν όλοι πάροχοι ενέργειας.
Σε αυτό το τιμολόγιο θα ενταχθούν όσοι δεν επιλέξουν κάποιο άλλο τιμολόγιο με βάση τα χρώματα.
Έτσι το παθητικό «πράσινο» τιμολόγιο θα συγκεντρώσει την πλειονότητα των καταναλωτών οι οποίοι απλώς πληρώνουν έναν λογαριασμό ρεύματος.

Η ΔΕΗ θα κερδίσει τον ανταγωνισμό με το πράσινο τιμολόγιο

Tο ΥΠΕΝ υποχρεώνει όλους τους προμηθευτές ενέργειας να δημοσιοποιούν την τιμή ανά KWh κάθε πρώτη του μήνα η οποία θα αναδημοσιεύεται από τη ΡΑΑΕΥ όπως συμβαίνει σήμερα με τα τιμολόγια του επόμενου μήνα.
Στο «πράσινο» τιμολόγιο αναμένεται να επικεντρωθεί ο ανταγωνισμός με τη ΔΕΗ να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο αφού περίπου 3 εκατομμύρια καταναλωτές θα ενταχθούν σε αυτό το τιμολόγιο ενώ ανταγωνισμός μετρά στο σύνολο του 2 εκατομμύρια παροχές που θα κατανεμηθούν σε όλα τα τιμολόγια από το «μπλε» μέχρι το «πορτοκαλί».
Τα τιμολόγια με χρώμα από μπλε μέχρι πορτοκαλί.
Μπλε: σταθερά
Είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την
περίοδο της σύμβασης.
Πράσινα: ειδικό τιμολόγιο κοινό για όλους τους παρόχους
Κίτρινα: κυμαινόμενα
Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο
Χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και ii. με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων).
Πορτοκαλί: δυναμικά συνδέεται με τους «έξυπνους» μετρητές
Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.
Τον ΥΠΕΝ επαναφέρει από την πίσω πόρτα της Ρήτρα Αναπροσαρμογής.
Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής δεν έχει εμφανιστεί στο νέο καθεστώς τιμολόγησης παρότι οι πάροχοι έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν την τιμή της KWh κάθε μήνα που θα είναι προσαρμοσμένη πιο κοντά στην αγορά ανά μήνα.
Ο τετραμηνιαίος λογαριασμός δεν θα εμφανίζει λογαριασμούς στα πρότυπα του 2021 και του 2022 με τους παρόχους να αυξάνουν την αξία του ρεύματος ανά μήνα έτσι ώστε ο εκκαθαριστικός να μην εμφανίζει ποσά που θα …βγάζουν εκτός εαυτού τα νοικοκυριά.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software