ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ – ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έχει ζητήσει παύση μεγαλύτερη από τέσσερις ώρες…

Σε συμφωνία για τετράωρες παύσεις στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Γάζα σύρθηκε το Ισραήλ κατόπιν παρέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, γεγονός το οποίο αυξάνει τις ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας ενώ εισερχόμαστε στον δεύτερο μήνα των εχθροπραξιών, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τις 11.000.
Αν μη τι άλλο, οι παύσεις θα επιτρέψουν στους Παλαιστινίους αμάχους να διαφύγουν από το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων μέσω δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Επίσης, με αυτό τον τρόπο ανοίγει παράθυρο για την απελευθέρωση των ομήρων της Hamas και της Ισλαμικού Τζιχάντ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby.
Παρά ταύτα, όπως μεταφέρει το πρακτορείο Reuters, οι μάχες μαίνονται στα ερειπωμένα κτίρια, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.
Από τη μεριά του, το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει εκεχειρία, ενώ κάνει λόγο για γενικότητες και μέτρα που ήδη ισχύουν.
 

«Παίρνουμε μέτρα για να επιτρέψουμε την έξοδο Παλαιστινίων από την πόλη της Γάζας προς τα νότια, ώστε να μην τους βλάψουμε.

 

Αυτά τα μέτρα δεν γίνεται να περιορίσουν τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant.
Πράγματι, τις τελευταίες ημέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας, επιτρέποντας όμως στους πολίτες να διέρχονται με ασφάλεια κατά μήκος της κύριας διαδρομής για τρεις ή τέσσερις ώρες κάθε μέρα.
Δεν θα υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός προς το παρόν, είπε ο Gallant στους δημοσιογράφους.
«Δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε όσο οι όμηροι μας βρίσκονται στη Γάζα και εφόσον δεν έχουμε ολοκληρώσει την αποστολή μας, η οποία είναι η ανατροπή του καθεστώτος της Hamas» συμπλήρωσε ο Gallant.
Ο Taher Al-Nono, πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το Ισραήλ μέχρι στιγμής.
Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι νεκροί Παλαιστίνιοι αγγίζουν τις 10.812, ενώ περίπου το 40% από αυτούς είναι παιδιά.
Παράλληλα, οι βασικές προμήθειες εξαντλούνται και οι περιοχές ερημώνονται από τους ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έχει ζητήσει παύση μεγαλύτερη από τέσσερις ώρες.
«Ζήτησα μια παύση μεγαλύτερη από τρεις ημέρες», είπε καθώς έφευγε από τον Λευκό Οίκο.
Ερωτηθείς εάν ήταν απογοητευμένος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, ο Biden απάντησε: «Toν πίεσα λίγο περισσότερο από ό,τι ήλπιζα».
Νωρίτερα, ένας αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι αρχηγοί της CIA και της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα την Πέμπτη για να συζητήσουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για απελευθέρωση ομήρων και μια παύση στη Hamas.

Eκτοπισμένοι…

Στη βόρεια Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις πολεμούν με τους μαχητές της Hamas.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν τραπεί σε φυγή από τον Βορρά προς τον Νότο, υπακούοντας στις ισραηλινές επιταγές για εκκένωση.
Ωστόσο, πολλοί άμαχοι μένουν ακόμη στον Βορρά, στριμωγμένοι στο νοσοκομείο Al Shifa και στο νοσοκομείο al-Quds.
Το Ισραήλ λέει ότι η Hamas έχει τα αρχηγεία της ενσωματωμένα στα νοσοκομεία.
Στο Παρίσι, αξιωματούχοι από περίπου 80 χώρες και οργανώσεις συναντήθηκαν για να συντονίσουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τραυματισμένους αμάχους.
«Χωρίς κατάπαυση του πυρός, άρση της πολιορκίας, με αδιάκριτους βομβαρδισμούς και πολέμους, η αιμορραγία ανθρώπινων ζωών θα συνεχιστεί», δήλωσε Jan Egeland, Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων.
Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι μια πλήρης κατάπαυση του πυρός θα ωφελούσε τη Hamas.
Κάτοικοι στην πόλη της Γάζας, προπύργιο της Ηamas, είπαν ότι ισραηλινά τανκς ήταν σταθμευμένα γύρω από την περιοχή.
Και οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι προκάλεσαν βαριές απώλειες η μία στην άλλη σε έντονες οδομαχίες.
Το Ισραήλ, το οποίο έχει ορκιστεί να εξαφανίσει τη Hamas, λέει ότι 33 από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων καθώς προχωρούσαν στην καρδιά της πόλης της Γάζας.
Η Hamas έχει από καιρό ορκιστεί να καταστρέψει το Ισραήλ.

Δεν υπάρχει σωτηρία…

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο νοσοκομείο Al Shifa μέσα στην πόλη της Γάζας, παρά τις προειδοποίησεις του Ισραήλ να εκκενώσουν την περιοχή.
Στεγάζονται σε σκηνές στους χώρους του νοσοκομείου και λένε ότι δεν έχουν πού αλλού να πάνε.
Το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, OCHA, ανέφερε ότι το Ισραήλ είπε ξανά στους κατοίκους του Βορρά να μετακινηθούν νότια και ότι οι βομβαρδισμοί γύρω από τον κεντρικό δρόμο συνεχίστηκαν, θέτοντας σε κίνδυνο τους εκτοπισμένους.
Είδαμε πτώματα σε αποσύνθεση, πολίτες σαν εμάς, όχι στρατιωτικά οχήματα ή άνδρες της αντίστασης», είπε ο Khaled Abu Issa, που πέρασε στον Νότο με την οικογένειά του.
Ένας άλλος κάτοικος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε: «Πρέπει να κρατάς το δελτίο ταυτότητάς σου στο χέρι και να το σηκώνεις καθώς περνάς δίπλα από τα ισραηλινά τανκς και μετά να περπατάς αρκετά ακόμη χιλιόμετρα».
Όμως και οι νότιες περιοχές δέχονται επιθέσεις.
Στο Khan Younis, την κύρια νότια πόλη της Γάζας, οι κάτοικοι αναζητούσαν στα συντρίμμια ενός κτιρίου που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή επιζώντες, το πρωί της Πέμπτης, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.
Οι εντάσεις έχουν εκτοξευθεί και σε άλλα μέτωπα.
Η λιβανέζικη ισλαμιστική οργάνωση Hezbollah είπε ότι εκτόξευσε πυραύλους πάνω από τα σύνορα, προς το Ισραήλ, και ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού.
Δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις σε επιδρομή στην πόλη Jenin, σε καταυλισμό προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιδρομές.

TAGS: