Παναμάς: Άνδρας πυροβολεί εν ψυχρώ δύο διαδηλωτές μπροστά στις κάμερες!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σοκ προκαλεί η δολοφονία δύο διαδηλωτών που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική κινητοποίηση στον Παναμά, από έναν άγνωστο άνδρα ο οποίος δεν δίστασε να τους πυροβολήσει εν ψυχρώ μπροστά σε κάμερες και φωτογράφους!

«Μη μπορώντας να προχωρήσει λόγω του κλεισίματος του δρόμου, ο δράστης βγήκε από το αυτοκίνητο, απείλησε τους διαδηλωτές και πυροβόλησε δύο από αυτούς. Το ένα από τα θύματα ήταν δάσκαλος και το άλλο σύζυγος παιδαγωγού», αναφέρει η La Prensa Panama που ανάρτησε το βίντεο.

Οι θάνατοι των δυο διαδηλωτών ακολουθούν τις μαζικές κινητοποιήσεις στις οποίες πήραν μέρος χιλιάδες πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η διαμαρτυρία εναντίον της σύμβασης με την καναδική εταιρεία εκμετάλλευσης κοιτάσματος χαλκού «First Quantum Minerals» έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις.

Η εισαγγελία του Παναμά ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι συνελήφθη ύποπτος για την επίθεση, χωρίς να δώσει καμιά λεπτομέρεια για το πρόσωπο αυτό.

Τα μπλόκα που έχουν στήσει διαδηλωτές στοιχίζουν σε παναμαϊκές εταιρείες 80 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε διαφυγόντα έσοδα, σύμφωνα με σύνδεσμο επικεφαλής επιχειρήσεων. Τα σχολεία είναι κλειστά για πάνω από μια εβδομάδα, ενώ πάνω από 150.000 ιατρικά ραντεβού δεν έγιναν.

Συνδικάτο εκπαιδευτικών του Παναμά (το ASOPROF) ανέφερε μέσω X ότι ο φερόμενος ως δράστης των δυο δολοφονιών είναι Αμερικανός — κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρχές.

Αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Λαουρεντίνο Κορτίσο έχουν καλέσει επανειλημμένα να τερματιστούν οι διαδηλώσεις, όμως συνδικάτα οικοδόμων και εκπαιδευτικών λένε πως θα συνεχίσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις μέχρι να ακυρωθεί η σύμβαση με την First Quantum Minerals.

Η νέα σύμβαση, που συμφωνήθηκε την 20ή Οκτωβρίου, έγινε νόμος του κράτους με απόφαση της κυβέρνησης.

Επιτρέπει στην μεταλλευτική εταιρεία να λειτουργεί στον Παναμά για 20 χρόνια και της δίνει την επιλογή παράτασης για άλλα 20, με αντάλλαγμα ετήσια έσοδα 375 εκατ. δολάρια για το κράτος της κεντρικής Αμερικής. Η κυβέρνηση λέει πως η νέα σύμβαση εξασφάλισε καλύτερους όρους για το δημόσιο από την προηγούμενη, όμως οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν κάθε άλλο παρά συμφωνούν.

TAGS: