Πεκίνο: «Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την επικοινωνία και τον διάλογο με τις ΗΠΑ»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Πεκίνο είναι έτοιμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ «σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης (8/11) ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση στο Σαν Φρανσίσκο των προέδρων Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν.

Οι πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων Κινέζων και Αμερικανών αξιωματούχων έστειλαν «θετικά μηνύματα» προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των διμερών σχέσεων, σχολίασε σήμερα ο Χαν Ζενγκ μιλώντας στο Bloomberg New Economy Forum που πραγματοποιείται στη Σιγκαπούρη.

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την επικοινωνία και τον διάλογο με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, να προωθήσουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία, να διαχειριστούμε σωστά τις διαφορές και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις παγκόσμιες προκλήσεις», πρόσθεσε ο Χαν.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου έφτασαν στο χειρότερο σημείο τους, τα τελευταία χρόνια με αφορμή διάφορα ζητήματα, κυρίως τον έλεγχο των εξαγωγών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική ασφάλεια.

Ωστόσο, οι δύο χώρες φαίνεται να επιθυμούν να ανανεώσουν τον διμερή διάλογο, με πολλούς Αμερικανούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους να επισκέπτονται φέτος, το Πεκίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι προβλέπεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι ελπίζει να έχουν «μια εποικοδομητική συνομιλία», στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (ASEAN), που θα διεξαχθεί στα μέσα Νοεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

Το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τη συνάντηση, αλλά ο Χαν, απηχώντας προηγούμενες δηλώσεις του Σι, επανέλαβε την Τετάρτη (8/11) ότι οι σχέσεις Κίνας- ΗΠΑ είναι αποφασιστικής σημασίας «για το μέλλον της ανθρωπότητας». «Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν μαζί», τόνισε.

TAGS: