ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Την είδηση επιβεβαίωσε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο, ο οποίος επισήμανε ακόμη ότι ο ύποπτος είναι Τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση ο δράστης, που διέφυγε και δεν έχει ακόμα συλληφθεί, ενώ παραμένει οπλισμένος, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, Τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δράστης δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο δράστης των φονικών πυροβολισμών στις Βρυξέλλες ζήτησε άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν σε συνέντευξη Τύπου. «Το πρόσωπο αυτό ήταν γνωστό στην αστυνομία για ύποπτες ενέργειες, εμπορία ανθρώπων και παράνομη διαμονή». Ο άνδρας φέρεται να καταδικάστηκε στην Τυνησία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και όχι για τρομοκρατία, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από διάφορα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του. Επίσης, ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές. Τόνισε ότι την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου.

Σε κατάσταση πολιορκίας το Βέλγιο
Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο επίπεδο «4» στις Βρυξέλλες, κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία και ότι θα υπάρχει επιπλέον ασφάλεια για ευαίσθητες περιοχές, για παράδειγμα περιοχές της σουηδικής κοινότητας», είπε ο Ντε Κρο. «Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα», συμπλήρωσε, ενώ κάλεσε τους πάντες να είναι σε «επιπρόσθετη επαγρύπνηση». Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3».

Εν τω μεταξύ σήμερα τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία, ενώ τα κτήρια των δημοσίων υπηρεσιών στην πρωτεύουσα θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστό θα παραμείνει επίσης και το ευρωπαϊκό σχολείο.

Παράλληλα έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» σε όλη τη χώρα αλλά και σε πολές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς υπάρχει έντονος φόβος και για άλλα χτυπήματα Ισλαμιστών, στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία.

TAGS: