Η εκκαθάριση των Ρωμιών της Πόλης από τους Τούρκους

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Του Ζαχαρία Γεωργούση

Το αλίευσα από την Μηνιαία Ενημέρωση Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών και το καταγράφω, ώστε να συνειδητοποιήσει και ο τελευταίος αφελής συνέλλην τις πραγματικές προθέσεις τής Τουρκικής Διοίκησης, όπως και εάν αυτή λέγεται: Είτε Ερντογανική, είτε κεμαλική, είτε σοσιαλδημοκρατική, με το γοητευτικό πάλαι ποτέ σύνθημα τού Δεκεμβρίου του 1930, «Ειρήνη στην Τουρκία, Ειρήνη στον Κόσμο».

Δημοσιεύω, λοιπόν, από την έκθεση που συνέταξε το 1944 το 9ο Γραφείο τού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP), σχετικό απόσπασμα: «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά μέτρα στην Πόλη, ειδικά κατά των Ρωμιών. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει μόνο μία πρόταση που πρέπει να ειπωθεί. Μέχρι την 500η επέτειο από την Άλωση δεν πρέπει να μείνει ούτε ένας Ρωμιός, σε αυτή την πόλη».

Κάντε τώρα τις προσθαφαιρέσεις και θα διαπιστώσετε ότι 500 και κάτι χρονάκια μετά την Άλωση του 1453 ξέσπασε μεθοδευμένα το πογκρόμ κατά των Ρωμιών της Πόλης από οργισμένα στίφη Τούρκων. Τότε σχεδόν άδειασε από Κωνσταντινουπολίτες η Βασιλίδα των Πόλεων! ΗΤΑΝ 6 ΠΡΟΣ 7 Σεπτεμβρίου 1955»!

TAGS: