x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Bloomberg: Οι εκλεκτοί του Μητσοτάκη έχασαν στις εκλογές

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Αρκετοί υποψήφιοι που είχαν τη στήριξη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη έχασαν στις επαναληπτικές εκλογές τις πέντε από τις 13 περιφέρειες της χώρας και τους δύο μεγαλύτερους δήμους, αναφέρει σε δημοσίευμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Οι επιλογές του Μητσοτάκη εξελέγησαν σε επτά περιφέρειες στις 8 Οκτωβρίου κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, όμως κατάφεραν να κερδίσουν μόνο μία ακόμη περιφέρεια κατά την επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής.

Στη Θεσσαλία, η οποία χτυπήθηκε σκληρά δύο φορές τον Σεπτέμβριο από καταιγίδες, ο περιφερειάρχης -που υποστηρίχθηκε από τον Μητσοτάκη- έχασε από έναν υποψήφιο που είχε τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Στις άλλες τέσσερις περιφέρειες, οι νικητές προέρχονταν από το κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όμως δεν υποστηρίζονταν επίσημα από τον πρωθυπουργό.

«Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων. Όπως είπε, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει το πολιτικό μήνυμα, προσθέτοντας ότι μόλις πριν από τρεις μήνες το κόμμα του σημείωσε μια καθαρή νίκη στις εθνικές εκλογές.

Στην Ελλάδα διεξαγόταν επίσης ο επαναληπτικός γύρος των δημοτικών εκλογών. Ο Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει ανοιχτά τους υποψηφίους στις δύο μεγαλύτερες πόλεις και κανένας από τους δύο δεν επανεξελέγη. Ο νυν δήμαρχος της Αθήνας και ανιψιός του πρωθυπουργού, Κώστας Μπακογιάννης, έχασε από έναν υποψήφιο που υποστηρίχθηκε από την αντιπολίτευση.

Το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία της Κυριακής ήταν χαμηλότερο από ό,τι πριν από μία εβδομάδα και το χαμηλότερο από τότε που αρχειοθετούνται επίσημα στοιχεία. Το ποσοστό υποχώρησε σε περίπου 35% από 53% πριν από μία εβδομάδα στις περιφερειακές εκλογές. Στον δήμο Αθηναίων, το ποσοστό ήταν λίγο κάτω από 27%.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι νέοι περιφερειακοί και δημοτικοί ηγέτες θα κληθούν να διαχειριστούν περίπου 8 δισ. ευρώ σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια και η συνεργασία με τη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους πολίτες να στηρίξουν όλους τους υποψηφίους του. Το 2019, λίγο πριν αναλάβει για πρώτη φορά τα καθήκοντά του, ο Μητσοτάκης κέρδισε όλες τις περιφέρειες της χώρας εκτός από μία.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software