Τρομοκρατήθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τα αποτελέσματα του β’ γύρου: Οι δεξιοί ψηφοφόροι της γύρισαν την «πλάτη»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Έντονος είναι ο προβληματισμός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις συντριβές που υπέστη η ΝΔ στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας και στην περιφέρεια Θεσσαλίας από την σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στις υπόλοιπες περιφέρειες όπου οι «εκλεκτοί» της έχασαν από «γαλάζιους αντάρτες».

Το βασικότερο πρόβλημα είναι πως μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας όπως αυτοί απεικονίστηκαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, δεν πήγαν να ψηφίσουν τους υποψήφιους της, ή αν πήγαν αποφάσισαν να ψηφίσουν αυτούς, που ναι μεν προέρχονταν από τα «σπλάχνα» του κόμματος αλλά δεν ήταν κεντρικές επιλογές της ηγεσίας του.

Με λίγα λόγια υπήρξε «αποσυσπείρωση» τέσσερις μήνες μετά τον θρίαμβο των εθνικών εκλογών

Για όσους γνωρίζουν πολιτική ιστορία και την ιστορία των εκλογών στην Ελλάδα και γενικότερα σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, θα ξέρουν επίσης πως η εκάστοτε κυβέρνηση δεν κερδίζει τις εκλογές επειδή έχει περισσότερους ψηφοφόρους από τους αντιπάλους της, αλλά επειδή περισσότεροι δικοί της ψηφοφόροι επέλεξαν να πάνε να ψηφίσουν.

Και αυτό γιατί λίγοι είναι ως επιλέγουν να αλλάζουν «πολιτική ιδεολογία».

 

Για παράδειγμα, παράδειγμα στον δήμο Αθηναίων, ψήφισε μόλις το 26,73% ενώ στον πρώτο γύρο είχε ψηφίσει το 32%.

Δηλαδή, δημότες που ψήφισαν Κώστα Μπακογιάννη στον πρώτο γύρο δεν πήγαν να τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, προφανώς γιατί στο ενδιάμεσο απογοητεύτηκαν από όσα άκουσαν στο debate του απερχόμενου δημάρχου με τον Χάρη Δούκα που θα είναι ο επόμενος δήμαρχος.

Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση, καθώς βλέπει ότι αρκετοί ψηφοφόροι έχασαν την πίστη τους σε αυτήν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η αιτία γι’αυτό είναι οι καταστροφές του καλοκαιριού από πυρκαγιές και πλημμύρες και η αδυναμία που επέδειξε στην αντιμετώπιση τους.

Βεβαίως, σε ό,τι αφορά τον Κώστα Μπακογιάννη η απογοήτευση ήταν ακόμα μεγαλύτερη λόγω του περιβόητου Μεγάλου Περιπάτου ο οποίος αποδείχτηκε σε «Μεγάλη Ταλαιπωρία», αφού διήρκεσε τρία χρόνια και προκάλεσε απίστευτα προβλήματα σε επιχειρήσεις, καταστήματα, κατοίκους και διερχόμενους.

Το δεύτερο πρόβλημα που βλέπει η κυβέρνηση να έρχεται κατά πάνω της πρώτα στις ευρωεκλογές και αν αυτές «στραβώσουν» για τη Νέα Δημοκρατία και στις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι η σαφέστατη «πρόβα» να κατέβουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως ενιαίο κόμμα.

Το «πείραμα» έγινε και αποδείχτηκε επιτυχές με πραγματικά αποτελέσματα.

Όπως φάνηκε ο κόσμος της Κεντροαριστεράς το επικρότησε, επιζητεί και το θέλει.

Το τρίτο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ίσως το χειρότερο απ’ όλα.

Λόγω της πολιτικής που αποφάσισε να ακολουθεί εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον δεξιό κόμμα και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της προέρχεται από την Κεντροαριστερά.

Οι συγκεκριμένοι δεν είχαν ιδιαίτερη προτίμηση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά την επέλεγαν διότι ακολουθούσε την πολιτική που ήθελαν να βλέπουν σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που έδειχνε να μην μπορεί να το κάνει αυτό και αναφερόμαστε στην περίοδο της προεδρίας Α.Τσίπρα.

Τώρα όμως έχουν την επιλογή, εάν τελικά υπάρξει η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, να επιστρέψουν στο «φυσικό» τους χώρο.

Στη Ν.Δ. ξέρουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δίκιο. Τα χθεσινά αποτελέσματα ήταν η πρώτη «ρωγμή».

 

Και όλα ξεκινούν από εκεί…

TAGS: