ΠΟΥ: Η Ευρώπη γερνάει – Περισσότεροι οι άνω των 65 ετών από τους κάτω των 15 ετών το 2024

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού θα φανούν σε βάθος 60 ετών, γύρω στο 2064 δηλαδή, σύμφωνα με το ινστιτούτο Our World in Data.

Ανησυχία προκαλεί η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης, καθώς όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το 2024, οι άνω των 65 ετών θα είναι περισσότεροι από τους κάτω των 15 ετών, ενώ απευθύνει έκκληση να βελτιωθούν τα μέτρα για να γερνούν οι άνθρωποι με καλή υγεία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό θα συμβεί σε βάθος 60 ετών, γύρω στο 2064 δηλαδή, σύμφωνα με το ινστιτούτο Our World in Data.

«Μέχρι το 2024, εκτιμάμε ότι ο πληθυσμός των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών θα είναι μεγαλύτερος απ’ αυτόν των κάτω των 15 ετών στην περιφέρεια Ευρώπης του ΠΟΥ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος του ΠΟΥ που περιλαμβάνει 53 χώρες μεταξύ των οποίων βρίσκονται και χώρες της κεντρικής Ασίας, επεσήμανε ότι «Η τάση αυτή είναι συνώνυμη με νέες κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές προκλήσεις».

Στη Γηραιά Ήπειρο, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής συχνά συνδέεται με προβλήματα υγείας. Προκειμένου να μετριασθεί ο αντίκτυπος της γήρανσης του πληθυσμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις αρχές να λάβουν μέτρα έτσι ώστε να «επιτραπεί στους ηλικιωμένους να διαφυλάξουν και να βελτιώσουν τη σωματική και την ψυχική υγεία τους, την ανεξαρτησία τους, την κοινωνική ευημερία τους και την ποιότητα ζωής τους».

Ο ΠΟΥ στις συστάσεις που κάνει συμπεριλαμβάνει την ισορροπημένη διατροφή αλλά και σωματική άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. «Μια ακόμη πιο έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει κατά 35% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία», σημειώνει ο Οργανισμός.

TAGS: