x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Deutsche Welle: Τι συμβαίνει με τον ισχυρότερο στρατό της Μέσης Ανατολής;

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στο Χ, πρώην Twitter, ο Ραγκίπ Σοϊλού, επικεφαλής του γραφείου του Middle East Eye, ένός ανεξάρτητα χρηματοδοτούμενου ψηφιακού ειδησεογραφικού οργανισμού με ιστορίες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δημοσιεύει ένα βίντεο με πολύ σκληρές εικόνες. Πάνοπλοι Παλαιστίνιοι με αλεξίσφαιρα μπαίνουν στη μεθοριακή διάβαση του Ερέζ, σκοτώνουν ανύποπτους Ισραηλινούς στρατιώτες σχεδόν στον ύπνο και εισέρχονται στην ισραηλινή πλευρά. Στην ισραηλινή τηλεόραση φοβισμένοι κάτοικοι των χωριών στα σύνορα με τη Γάζα περιγράφουν τα γεγονότα κλαίγοντας. Κάποιος βλέπει με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα μάτια, μαχητές της Χαμάς να προελαύνουν ανεξέλεγκτα στους δρόμους και να πυροβολούν ό,τι βλέπουν γύρω τους. Άλλοι τρέχουν για να σωθούν.

Μια γυναίκα κλαίει, είδε τους Παλαιστίνιους ένοπλους της Χαμάς να μπαίνουν στο σπίτι των παππούδων της και λέει ότι έκτοτε δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί τους. Και σχεδόν όλοι δηλώνουν εξοργισμένοι που ακόμη και ώρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των ισλαμιστών δεν υπάρχουν στρατιώτες για να τους υπερασπιστούν. Ακόμη και οι δημοσιογράφοι είναι οργισμένοι. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έναν ρεπόρτερ που την ώρα του ζωντανού ρεπορτάζ οργίζεται και ρωτά, γιατί κανείς από την ηγεσία της χώρας δεν εμφανίζεται για να δώσει θάρρος στο λαό χαρακτηρίζοντας αυτήν την απουσία ως ένδειξη απελπισίας. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι τρέχει, πώς είναι δυνατόν εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς να έχουν προωθηθεί τόσο βαθιά στη χώρα και να μην υπάρχει στρατός για να τους σταματήσει. “Το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός αναγκάζεται να ανακοινώνει νωρίς το πρωί ότι οι πόλεις στη μεθόριο με τη Γάζα βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς αποτελεί απίστευτη ντροπή για τον ισχυρότερο στρατό της Μέσης Ανατολής” σημειώνει αρθρογράφος του Spiegel. “Κανείς στο Ισραήλ δεν θα μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια κατάσταση, και σίγουρα όχι στα σύνορα με τη Γάζα”. Και η ισραηλινή Haaretz το εκφράζει πιο καθαρά: “Η νίκη της Χαμάς αποτελεί αποτυχία του Ισραήλ σε μαζική κλίμακα”.

 
 

Η Χαμάς μόνο τις πρωινές ώρες εκτόξευσε περισσότερες από 2.200 ρουκέτες. Στον πόλεμο της Γάζας το 2014, που διήρκεσε 51 ημέρες, ο συνολικός αριθμός ήταν λίγο πάνω από 4.500 ρουκέτες. Ο κίνδυνος όλα αυτά τα χρόνια υποβαθμίστηκε και οι ισλαμιστές της Χαμάς κατάφερναν να ενισχυθούν παρά τις πολλές στρατιωτικές συγκρούσεις που είχαν με τους Ισραηλινούς. Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μάλλον περιορισμένες οι δυνατότητές τους να γίνουν επικίνδυνοι και να πλήξουν την ύπαρξη του Ισραήλ σε σύγκριση με τη σιιτική Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Αυτήν τη φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο πόλεμος, όπως τον αποκάλεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, που ξεκίνησε τόσο αιφνιδιαστικά,δεν θα έχει ένα γρήγορο τέλος και οι επιπτώσεις θα ξεπεράσουν τα γεωγραφικά όρια της διένεξης.

Όλα αυτά τα φρικιαστικά βίντεο που κάνουν το γύρο του Χ με φοβερές εικόνες και πολύ αίμα, αποτελούν μέρος του ψυχολογικού πολέμου των ισλαμιστών της οργάνωσης και αποσκοπούν στον εκφοβισμό της ισραηλινής κοινωνίας, που αισθάνεται για πρώτη φορά τόσο απροστάτευτη. Το Ισραήλ εμφανίστηκε πιο αδύναμο από ποτέ τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Η εσωτερική κρίση με τη σχεδιαζόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, που σκοπεύει να δώσει τέλος στη διάκριση των εξουσιών, διέλυσε την ισραηλινή κοινωνία. Τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να αντισταθούν σε μια από τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις στην ιστορία του εβραϊκού κράτους.

Οι επιπτώσεις φαίνονται όχι μόνο στην κοινωνική συνοχή και στην οικονομία αλλά και στην ασφάλεια του κράτους. Δημοσιεύματα του Τύπου τον τελευταίο καιρό αναφέρουν ότι πολλοί έφεδροι, μεταξύ αυτών και πιλότοι, αρνήθηκαν να κάνουν τη θητεία τους από οργή για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Το ηθικό του στρατού έχει πέσει, όπως και το αξιόμαχο. Και υπάρχει επίσης και το Ιράν στο παρασκήνιο, το οποίο όχι μόνο χρηματοδοτεί την παλαιστινιακή Τζιχάντ και την πανίσχυρη σιιτική Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αλλά και εν μέρει τη Χαμάς. Τις τελευταίες εβδομάδες η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα μιλήσει για την καταρρέουσα “σιωνιστική οντότητα”, λέγοντας ότι ο θάνατος του Ισραήλ είναι προφανής. Θα είναι πολύ δύσκολο αυτό το βράδυ σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως για τους απλούς πολίτες ένθεν κακείθεν του συρμάτινου συνόρου δύο λαών που είνιαι καταδιασμένοι να ζούν πλάι-πλάι.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software