x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Έρχεται η «εκδίκηση» της Αργεντινής – Ξαφνικά όλοι θέλουν να επενδύσουν στην επί μακρόν χρεοκοπημένη χώρα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η ορμή πίσω από την έκρηξη εξόρυξης λιθίου της Αργεντινής αυξάνεται γρήγορα.
Η χώρα εκτιμάται πλέον ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει - και ενδεχομένως να ξεπεράσει - τη γειτονική Χιλή ως κορυφαίος παραγωγός λιθίου της Λατινικής Αμερικής έως το 2030, με επενδυτές και φορείς από όλο τον κόσμο να προσπαθούν να εμπλακούν στα αναπτυσσόμενα εγχειρήματά της.
Το λίθιο, που μερικές φορές αναφέρεται ως «λευκός χρυσός» λόγω του ανοιχτού χρώματος και της υψηλής αγοραίας αξίας του, θεωρείται κρίσιμο συστατικό της ενεργειακής μετάβασης.
Το ελαφρύτερο μέταλλο στον κόσμο, το λίθιο χρησιμοποιείται συνήθως σε ηλεκτρικά οχήματα, κινητά τηλέφωνα και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για φορητούς υπολογιστές.

Το διακύβευμα είναι υψηλό

Αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group εκτιμούν πλέον ότι η πορεία της παραγωγής λιθίου στην Αργεντινή εξαρτάται από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και το πώς το αποτέλεσμα επηρεάζει τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας, καθώς και την πιθανότητα παρεμβατικών πολιτικών.
«Το διακύβευμα είναι υψηλό», ανέφεραν οι αναλυτές του Eurasia Group.
«Σε κίνδυνο δεν είναι μόνο η ευκαιρία της Αργεντινής να αναπτύξει μια ισχυρή αλυσίδα εφοδιασμού λιθίου — και πιθανώς μπαταρίας — αλλά και η πρόοδος της παγκόσμιας ενέργειας μετάβαση."
«Εάν η έκρηξη λιθίου της Αργεντινής καταπνιγεί, θα εμποδίσει τις προμήθειες που απαιτούνται για την τροφοδοσία της επανάστασης των ηλεκτρικών οχημάτων (EV), ειδικά αργότερα αυτή τη δεκαετία, όταν αναμένεται να ενισχυθούν τα θεμελιώδη στοιχεία προσφοράς και ζήτησης για λίθιο», πρόσθεσαν.
Η Λατινική Αμερική προμηθεύει σήμερα περίπου το 35% του λιθίου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με τη Χιλή (26%) και την Αργεντινή (6%) να πρωτοστατούν.
Η περιοχή εκτιμάται ότι κατέχει περισσότερα από τα μισά παγκόσμια αποθέματα λιθίου, κυρίως στην Αργεντινή (21%) και στη Χιλή (11%).
Επί του παρόντος, η Αργεντινή έχει δύο έργα εξόρυξης λιθίου, ένα στη βόρεια επαρχία Καταμάρκα και ένα άλλο στη γειτονική Σάλτα.
Και οι δύο επιχειρήσεις προβλέπεται να διπλασιάσουν την παραγωγή το 2024 και επιπλέον 10 έργα βρίσκονται υπό κατασκευή.
Η αυξανόμενη δυναμική πίσω από την άνθηση της εξόρυξης της χώρας σημαίνει ότι οι αναλυτές του Eurasia Group αναμένουν ότι η παραγωγή λιθίου της Αργεντινής θα πενταπλασιαστεί το επόμενο έτος και περίπου δεκαπλασιάζεται μέχρι το 2027.

Οι προκλήσεις

Σύμφωνα όμως με την Eurasia μια «ύπουλη δύναμη» μπορεί τελικά να εμποδίσει την αναδυόμενη βιομηχανία λιθίου της Αργεντινής.
Και αυτή θα ήταν η πτώση της παγκόσμιας ζήτησης και των τιμών κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτή η προοπτική αυτή φαίνεται όλο και πιο απίθανη.
«Η ευκαιρία της Αργεντινής είναι τώρα δική της να πετύχει ή να χάσει», πρόσθεσαν.

Οι πόροι της Αργεντινής

Οι τιμές του ανθρακικού λιθίου στην Κίνα διαπραγματεύθηκαν περίπου στα 166.500 γιουάν (23.124 δολάρια) ενόψει της ετήσιας αργίας της «Χρυσής Εβδομάδας» της χώρας, αντανακλώντας μια πτώση σχεδόν 70% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Κοιτάζοντας το μέλλον, ωστόσο, η ζήτηση για λίθιο αναμένεται να ενισχυθεί από την αυξανόμενη ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε επίπεδα ρεκόρ καθώς ο κόσμος αρχίζει να αντιμετωπίζει έλλειψη.
«Η Αργεντινή έχει άπειρους αναξιοποίητους πόρους όσον αφορά την εξόρυξη.
Μιλάμε για μια νέα Χιλή, αν όχι περισσότερο - με βασικό συστατικό τον χρόνο», δήλωσε στο CNBC ο Mariano Machado, κύριος αναλυτής για την Αμερική στη Verisk Maplecroft, μια εταιρεία πληροφοριών για τον παγκόσμιο κίνδυνο.
«Όταν πρόκειται για το λίθιο στην Αργεντινή, δεν μπορείτε να παραλείψετε, αλλά μπορείτε να προχωρήσετε γρήγορα αυτή τη διαδικασία, επομένως μειώνει πραγματικά αυτή την έκθεση», πρόσθεσε.
«Βλέπουμε επενδυτές και φορείς από όλα τα κοινωνικά στρώματα να έρχονται στη χώρα.
Ρώσος, Καναδός, Κινέζος, Αμερικανός, όπως το πείτε, αυτό συμβαίνει - κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον.»

Αργεντινή εναντίον Χιλής

Η Χιλή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο μετά την Αυστραλία, και εταιρεία διύλισης του απαραίτητου μετάλλου μπαταρίας.
Ο αριστερός πρόεδρος Gabriel Boric ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι το κράτος αναλάμβανε το πλειοψηφικό μερίδιο στη βιομηχανία λιθίου της χώρας, απογοητεύοντας ορισμένους επιχειρηματικούς ηγέτες.
Η κίνηση ερμηνεύτηκε ως οιονεί εθνικοποίηση της βιομηχανίας της Χιλής, με ιδιωτικές εταιρείες να χρειάζεται τώρα να συνεργαστούν με την κυβέρνηση προκειμένου να εκμεταλλευτούν τους πόρους λιθίου της χώρας.
«Όλοι σκέφτονται τη Λατινική Αμερική όταν πρόκειται για εξόρυξη και λίθιο, ενώ έρχεται στο μυαλό η Χιλή.
Το θέμα είναι ότι, ιδιαίτερα στο εξορυκτικό τοπίο στη Χιλή, το λίθιο γίνεται κάπως σαν ένα σκοτεινό σημείο λόγω της επιθυμίας του κράτους να παρέμβει στη βιομηχανία», δήλωσε ο Machado της Verisk Maplecroft.
«Είναι μια πολύ δυναμική κατάσταση αυτή τη στιγμή.
Τόσο δυναμική που αυτό που περιμένουμε είναι εάν η άνοδος γίνει πραγματικά σοβαρή, θα αρχίσουμε να βλέπουμε κοινότητες φιλοξενίας να λένε: "Γεια, θέλουμε να είμαστε μέσα.
Θέλω να αλλάξετε αυτό το μέρος, να το μεταμορφώσετε.
Θέλω να είμαι μέρος της ενεργειακής μετάβασης αλλά με ενεργό τρόπο», είπε ο Machado.
«Η Αργεντινή έχει ήδη γίνει και θα γίνει σαν ένα hotspot όσον αφορά το λίθιο και όλα αυτά φέρνουν καλά και κακά νέα».
Οι βόρειες επαρχίες της Αργεντινής έχουν ιστορία εξορυκτικών δραστηριοτήτων - και αντίθεση σε αυτές από την τοπική κοινότητα.
Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η εγχώρια επέκταση της βιομηχανίας λιθίου θα μπορούσε να προκαλέσει διαμαρτυρίες για την πρόσβαση στο νερό, τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τις τοπικές διαφωνίες.
Πράγματι, στις αρχές Αυγούστου, ιθαγενείς διαδηλωτές από τη βόρεια επαρχία Jujuy έφτασαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, μετά από ένα καραβάνι μιας εβδομάδας για την υπεράσπιση των εδαφών και των φυσικών πόρων τους.
Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την αμφιλεγόμενη αλλαγή της νομοθεσίας που έδωσε στις εταιρείες εξόρυξης λιθίου μεγαλύτερη πρόσβαση σε εκτάσεις.

Τι γίνεται με την Κίνα;

Η Κίνα αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου λιθίου της Αργεντινής βραχυπρόθεσμα, με τους δυτικούς παραγωγούς να αποκτούν πιθανότατα μερίδιο αγοράς μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές ενδέχεται να απειλήσουν τον ρόλο του Πεκίνου ως εξέχοντος εμπορικού εταίρου και μεγάλου πιστωτή έργων υποδομής.
Οι γενικές εκλογές στην Αργεντινή έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου μετά τη νίκη-σοκ για τον ακροδεξιό ελευθεριακό οικονομολόγο Javier Milei στις προεδρικές προκριματικές εκλογές του Αυγούστου.
Ο Milei, ο οποίος έλαβε το 30,5% των ψήφων στις 13 Αυγούστου, έχει δεσμευτεί ότι η χώρα δεν θα συνεργάζεται πλέον με «κομμουνιστικά» καθεστώτα εάν κερδίσει τις εκλογές.
Οι αναλυτές λένε ότι η απρόβλεπτη φύση του Milei και η έλλειψη πολιτικού ιστορικού καθιστούν δύσκολο να κατανοήσουμε πώς θα επιβλέπει τη βιομηχανία λιθίου εάν έρθει στην εξουσία.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software