x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ποια είναι τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη – Τραγική η κατάσταση καταγγέλλουν οι σύλλογοι φαρμακαποθηκαρίων

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Την εκτίμηση ότι μόνο τρεις κατηγορίες φαρμάκων θα λείψουν από τα ράφια των φαρμακείων τους επόμενους μήνες, εξέφρασαν οι Φαρμακαποθηκάριοι, που εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι σχετικά με τον χειμώνα. Παράλληλα, ζητούν να αρθεί η απαγόρευση των εξαγωγών σε 130 σκευάσματα που πλεονάζουν και συσσωρεύονται στις αποθήκες τους, όπως λένε.

Τα φάρμακα που θα σημειώσουν ελλείψεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), Θεόδωρο Σκυλακάκη, είναι ορισμένα αντιβιοτικά, κάποια νέα φάρμακα για την καταπολέμηση του διαβήτη, αλλά και σκευάσματα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

«Είναι τρομολαγνεία αυτό που γίνεται και δεν είναι σωστό να λέμε ότι θα έχουμε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων τον χειμώνα. Θα έχουμε πρόβλημα σε τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες. Σε κάποια αντιβιοτικά -κυρίως σε όσα έχουν τη βάση τους στην αμοξυκιλλίνη– σε κάποια σκευάσματα νέας γενιάς για τον διαβήτη και σε σκευάσματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο ΠΣΦ την Τρίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΣΦ επεσήμανε πως οι ελλείψεις είναι πλέον περιορισμένες και δεν αφορούν σε σκευάσματα τα οποία εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται από τον ΕΟΦ σε καθεστώς «προστασίας» από τις παράλληλες εξαγωγές.

«Έχουμε προβλήματα σε φάρμακα μαζικής κατανάλωσης»
«Δεν έχουμε προβλήματα σε εξειδικευμένα φάρμακα. Έχουμε προβλήματα σε φάρμακα μαζικής κατανάλωσης. Και αυτό κατανοώ πως προκαλεί δίκαιο εκνευρισμό στην κοινωνία και δίκαιη αναταραχή στην στην πολιτική ηγεσία. Αλλά αυτά τα φάρμακα, ωστόσο, δεν εξάγονται. Και γι’ αυτά τα συγκεκριμένα εμείς λέμε “ναι” στην απαγόρευση. Ξεκάθαρα», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και συνέχισε:

«Και στις τρεις κατηγορίες φαρμάκων που θα λείψουν τον χειμώνα και θα έχουμε πρόβλημα, ισχύει το ίδιο. Στα δύο από τα τρία φταίει ο ελλιπής εφοδιασμός και στο άλλο φταίει η παραγωγή δραστικής, που δεν έχει επαναπατριστεί στην Ευρώπη». Υπογράμμισε δε, πως το πρόβλημα με την παραγωγή δραστικών ουσιών, θα αργήσει να ομαλοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το πρόβλημα με τις δραστικές θα πάρει τρία χρόνια να ομαλοποιηθεί. Εμείς αυτό το έχουμε πει εδώ και ένα χρόνο. Η Ευρώπη θα αποκτήσει ξανά παραγωγή δραστικής -Θεού θέλοντος και Κομισιόν επιτρεπούσης- στο τέλος του ’25. Μέχρι εκεί θα πάμε έτσι», τόνισε ο ίδιος.

«Άμεση άρση της απαγόρευσης εξαγωγών σε 130 σκευάσματα»
Την ίδια ώρα, οι Φαρμακαποθηκάριοι υποστηρίζουν πως λανθασμένα οι εξαγωγές φαρμάκων έχουν «ενοχοποιηθεί» για τις ελλείψεις. Συγκεκριμένα, εξηγούν πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 130 σκευάσματα, τα οποία πριν από πολλούς μήνες είχαν πράγματι εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων, ωστόσο τώρα ο εφοδιασμός έχει ομαλοποιηθεί αλλά αυτά παραμένουν σε απαγόρευση.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της δραστικής ουσίας πρεγκαμπαλίνης, που υπάρχει σε επάρκεια στις αποθήκες, αλλά παραμένει «αναίτια» σε καθεστώς απαγόρευση της εξαγωγής της. «Λέμε όχι στην απαγόρευση της πρεγκαμπαλίνης, γιατί πρεγκαμπαλίνη έχουμε σε τεράστια αποθέματα στην Ελλάδα. Αν προστατεύεις την εξαγωγή της πρεγκαμπαλίνης ουσιαστικά προστατεύεις τα συμφέροντα του παραγωγού και όχι τη δημόσια Υγεία», υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο κ. Σκυλακάκης.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), ζητά την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και να γίνει «άμεσα άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών στα 130 και πλέον σκευάσματα για τα οποία δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην Ελληνική αγορά».

TAGS:

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ  Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΕΡΤΙΔΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}



e-genius.gr ...intelligent web software